Zeci de polițiști din Irlanda de Nord au fost răniți în timpul protestelor violente izbucnite pe fondul nemulțumirilor față de acordul Brexit

Numeroși polițiști din provincia britanică Irlanda de Nord au fost atacați, în cursul nopții de duminică spre luni. Violențele au loc în contextul amplificării tensiunilor generate de Acordul Brexit, care a dus la controale la limita administrativă cu restul Marii Britanii.

Zeci de polițiști din Irlanda de Nord au fost răniți în timpul protestelor violente izbucnite pe fondul nemulțumirilor față de acordul Brexit

Agenți de poliție din comunitățile prounioniste Newtownabbey și Carrickfergus au fost atacați cu sticle incendiare și cărămizi. 27 de persoane au fost rănite. 

Tensiunile s-au amplificat în Irlanda de Nord din cauza controalelor vamale impuse în virtutea unui protocol al Acordului Brexit la limita administrativă cu restul Marii Britanii. Starea de nemulțumire s-a accentuat în contextul în care autoritățile au decis să nu pună sub acuzare zeci de politicieni din cadrul partidului prorepublican Sinn Fein care au participat la o înmormântare în pofida restricțiilor antiepidemice. Partidele unioniste cer demisia directorului Poliției din Irlanda de Nord, Simon Byrne, argumentând că a pierdut încrederea comunităților. 

Provincia britanică Irlanda de Nord menține unele reglementări UE, în virtutea Acordului post-Brexit, pentru a fi evitate controalele vamale la frontiera cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene. În ultimele luni au apărut probleme privind transportul mărfurilor între provincia britanică Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii. Unele puncte vamale portuare au fost închise, după ce angajații responsabili de verificări au primit amenințări. 

În contextul retragerii din Uniunea Europeană, Marea Britanie a fost nevoită să acorde un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord în relația cu UE pentru a evita apariția controalelor vamale la frontiera cu Irlanda, ceea ce ar fi afectat semnificativ Acordul de Pace din Vinerea Mare (1998), care a pus capăt conflictului militar nord-irlandez. Însă menținerea reglementărilor UE în Irlanda de Nord generează probleme privind tranzitul mărfurilor spre și dinspre restul Marii Britanii.