Valeriu Gheorghiţă: Perspectiva unui nou val este cât se poate de clară, iar varianta Delta are toate caracteristicile să devină dominantă

Previziuni sumbre făcute chiar de către preşedintele Comitetului naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea anti-Covid (CNCAV), Valeriu Gheorghiţă, legate de evoluția pandemiei de coronavirus, în România. Astfel, potrivit medicului militar, perspectiva unui nou val de infectare cu virusul SARS-CoV-2 este "cât se poate de clară", fiind foarte probabil ca varianta Delta - care a alimentat al doilea val devastator din India și care este cea mai infecțioasă descoperită până acum - să devină dominantă și în țara noastră.

Valeriu Gheorghiţă: Perspectiva unui nou val este cât se poate de clară, iar varianta Delta are toate caracteristicile să devină dominantă

În acest context extrem de delicat, Valeriu Gheorghiţă susține că autorităţile vor pune în aplicare, în perioada imediat următoare, un plan de acţiune pentru dezvoltarea conceptului "Oraşul vaccinează satul", concept care vizează prezenţa de echipe de vaccinare în cele 2.862 de comune, până la finalul lunii iulie.

El a explicat că este important ca până la finele lunii iulie să fie asigurată trecerea prin fiecare localitate în parte, subliniind faptul că "perspectiva unui nou val de îmbolnăviri, în special, în sezonul rece, în toamnă este cât se poate de clară".

"Sunt judeţe care au ajuns la 70%-80% dintre localităţi cu echipe şi sunt alte judeţe care au 10%-15%. Tocmai de aceea este momentul să organizăm mult mai bine această activitate şi tot planul de acţiune va fi publicat inclusiv pe platforma vaccinare-covid.gov.ro şi va fi comunicat în mod oficial autorităţilor locale tocmai pentru a şti care este acest calendar al activităţilor", a afirmat Gheorghiţă, în conferința săptămânală de presă susținută la Palatul Victoria.

Potrivit acestuia, informaţiile despre vaccinare trebuie să ajungă mai repede la oameni cu ajutorul autorităţilor locale, al ONG-urilor şi al asociaţiilor internaţionale.

"Vom avea o situaţie centralizată la nivelul fiecărui judeţ. Noi transmitem mâine dimineaţă către fiecare Direcţie de Sănătate Publică şi prefectură localităţile. Ele vor fi arondate centrelor de vaccinare fixe şi fiecare centru de vaccinare fix va avea ca obiectiv asigurarea de echipe mobile în fiecare localitate care va fi arondată fiecărui centru", a mai spus medicul militar.