Un programator nu își poate accesa contul cu 240 de milioane de dolari pentru că și-a uitat parola

Un programator din San Francisco care deţine câteva mii de Bitcoin, ajunse acum la o valoare de 240 de milioane de dolari, a uitat parola de acces la portofelul digital.

Un programator nu își poate accesa contul cu 240 de milioane de dolari pentru că și-a uitat parola

Stefan Thomas este un programator din San Francisco care, acum un deceniu, a primit 7.002 bitcoins ca recompensă pentru un video în care explica cum funcţionează această criptomonedă.  

În perioada în care a fost plătit, un bitcoin oscila între 2 şi 6 dolari. El a pus suma de bitcoin primită într-un portofel digital şi a uitat de ea.  

Acum, fiecare bitcoin valorează 34.000 de dolari, iar conţinutul portofelului digital a ajuns la 240 de milioane de dolari. Dar Thomas a uitat parola care îi deschide calea spre această avere.  

Thomas a introdus parola greşită de opt ori deja, iar dacă şi următoarele două încercări sunt greşite, hard-disk-ul lui ce conţine cheile de acces la bitcoins se va cripta automat şi nu va mai vedea niciodată banii, scrie Guardian.  

El spune că a încercat cele mai folosite opt parole ale sale pentru a accesa hard-disk-ul său IonKey, dar nu a mers. Dispozitivul auto-criptează conţinutul după 10 încercări greşite.  

”Stau în pat şi mă gândesc la asta”, a povestit programatorul pentru New York Times. ”Apoi mă duc la calculator cu o nouă strategie, care nu merge, şi sunt iar disperat”, a continuat el.  

După ce povestea lui Thomas a ajuns în atenţia publică, Alex Stamos, expert în securitate cibernetică la Stanford Internet Observatory a spus că poate sparge parola în şase luni dacă Thomas îi va da 10% din averea digitală.  

Potrivit companiei Chainalysis, aproximativ 20% din cele 18,5 milioane de bitcoins par să fie pierdute sau în ”portofele” inaccesibile.  

Un alt caz celebru este cel al galezului James Howells, care în 2013 a aruncat, din greşeală, un hard-disk cu ”cheile” a 7.500 de bitcoins. La acel moment, valoarea lor era de peste 4 milioane de lire.