Un polițist din Olanda a pierdut trei lăzi cu arme

Trei lăzi cu un total de peste treizeci de arme de antrenament sunt dispărute de sâmbătă, după ce au căzut dintr-o mașină de Poliție, o dubă, fără ca agentul de la volan să își dea seama. Poliția a anunțat abia marți dispariția, scrie ediția online a cotidianului regional olandez De Stentor.

Un polițist din Olanda a pierdut trei lăzi cu arme

Un ofițer de poliție instructor de tragere a condus sâmbătă de la Lelystad, prin Oostvaardersdijk, spre Almere, o dubă în care avea armamanetul, pentru a-l folosi acolo într-un exercițiu.

Undeva de-a lungul acelei rute, probabil pe o porțiune de dig maritim, ușa din spate a dubei de poliție s-a deschis accidental și cutiile au fost aruncate din vehicul.

Șoferul a observat ușa deschisă și pierderea cutiilor doar atunci când a vrut să intre pe A6, lângă Almere. El a dat imediat alarma.

O căutare declanșată imediat a dus la găsirea altor lucruri căzute din mașină, dar nici urmă de arme sau cutii în care se aflau.

Poliția este îngrijorată de caz și speră că publicul poate ajuta.

De exemplu, trecătorii care au văzut ceva sâmbătă dimineață în jurul orei 7 sau au filmat mașina poliției cu o cameră de bord sau de pe casca de bicicletă.

Poliția investighează, de asemenea, circumstanțele în care au fost transportate armele de antrenament și dacă șoferul poate fi acuzat de ceva.

„Deocamdată nu pare așa. Pur și simplu a trebuit să meargă de la A la B cu acele arme și a descoperit doar după aceea că încuietoarea era defectă, astfel încât ușa s-a deschis.”, spune purtătorul de cuvânt a Poliției Naționale, Robbert Salome.

Arme de antrenament și arme de foc dezasamblate

„Chiar dacă armele sunt inoperabile, nu vrei ca acestea să ajungă la alții sau copiii să se joace cu ele, de exemplu. Dacă pot face rău în mâini greșite? S-ar putea să poată fi din nou pregătite să fie operaționale, dar nu e bine să faci asta în magazia ta. Nu cred că un criminal va folosi armele astea. Dacă vrea o armă de foc, o va cumpăra, nu este atât de complicat.”, a mai spus ofițerul.

Armele false din plastic colorat sunt cele mai inofensive și pot produce cel mai mic rău, chiar dacă sunt absolut interzise persoanelor private, spune expertul în arme Jás van Driel. Ele au aceeași greutate și dimensiune ca și armele de foc obișnuite și, prin urmare, par foarte realiste. Ele sunt folosite pentru antrenamente, de exemplu, la instruirea poliției.

Un polițist care nu are încă voie să poarte o armă poate simți deja cum este să ai una, folosind aceste arme.

În cazul armelor de foc dezactivate, interiorul a fost (parțial) îndepărtat sau schimbat astfel încât să nu mai poată fi executat foc cu ele. Nu e însă clar dacă Poliția respectă în acest sens regulile aplicate dealerilor privați de arme, care sunt obligați să dezmembreze arma astfel încât să nu se mai tragă niciodată cu ea. Nu se știe dacă la fel procedează și Poliția.

Iar în principiu, e posibil ca din părțile dezasamblate ale mai multor arme să se reconstruiască una perfect utilizabilă.