Un însoțitor de zbor a fost condamnat după ce a băgat în carantină peste 2000 de oameni

Un tribunal din Vietnam a decis, marţi, condamnarea la doi ani de închisoare cu suspendare a unui angajat al companiei Vietnam Airlines, acesta fiind acuzat că a încălcat regulile de carantină COVID-19 şi a răspândit virusul altor persoane, relatează Deutsche Welle.

Un însoțitor de zbor a fost condamnat după ce a băgat în carantină peste 2000 de oameni

Bărbatul de 29 de ani este prima persoană din ţară care este judecată pentru încălcarea regulilor COVID, conform sursei citate. Procesul a durat o zi, iar tribunalul din Ho Chi Minh l-a condamnat pe însoţitorul de bord pentru „răspândirea bolilor infecţioase periculoase”.   

Mai exact, însoţitorul de zbor al Vietnam Airlines a fost condamnat că a încălcat decizia de carantină la domiciliu de două săptămâni şi s-a întâlnit cu 46 de persoane, după ce s-a întors din Japonia, în luna noiembrie a anului trecut.   

Procurorii au precizat că bărbatul a infectat direct cel puţin alte trei persoane. Alertate, autorităţile au efectuat o anchetă epidemiologică extinsă, care, potrivit unui raport al poliţiei, a constat în testarea şi carantinarea a aproximativ 2.000 de oameni.

Acţiunile bărbatului au dus, astfel, la o „pierdere materială totală” de peste 190.000 de dolari.

„Au fost afectate mijloacele de trai a peste 2.000 de rezidenţi ai oraşului, 861 de persoane fiind introduse în carantină obligatorie şi alte 1.400 izolate la domiciliu”, a declarat un oficial.   

Vietnamul a adoptat o strategie rar urmată de alte state în combaterea pandemiei: depistarea extinsă a contactelor şi carantina în masă obligatorie.

Ţara de 98 de milioane de locuitori a înregistrat sub 2.600 de infecţii şi numai 35 de decese.