Un bărbat a murit după ce a fost forțat de polițiști să facă 300 de genuflexiuni, pentru că a încălcat restricțiile anti-COVID, în Filipine

Un bărbat din Filipine a murit la 28 de ani după ce a fost forţat de poliţie să efectueze 300 de genuflexiuni ca formă de pedeapsă pentru încălcarea restricţiilor anti-COVID-19.

Un bărbat a murit după ce a fost forțat de polițiști să facă 300 de genuflexiuni, pentru că a încălcat restricțiile anti-COVID, în Filipine

Darren Manaog Peñaredondo din oraşul General Trias, provincia Cavite, a fost surprins joia trecută pe stradă după ora 18.00, în timp ce se întoarcea de la magazinul de la care a cumpărat apă.

El şi un alt bărbat au fost duşi la o secţie de poliţie şi au primit ordin să efectueze 100 de genuflexiuni ca pedeapsă pentru faptul că se aflau pe stradă după ora 18.00 fără un motiv întemeiat.

Afectată puternic de COVID-19, provincia Cavite este vizată de interdicţii de circulaţie între 18.00 şi 05.00.

Cei doi bărbaţi au fost obligaţi să facă genuflexiunile în acelaşi ritm. Dacă unul dintre ei nu reuşea să se sincronizeze, exerciţiile erau reluate.

În cele din urmă, au efectuat 300 de genuflexiuni, a scris pe Facebook prietena lui Peñaredondo, citată de publicaţia locală Rappler.

Bărbatul a sosit acasă a doua zi la 8 dimineaţa şi abia se mişca, având nevoie de ajutor. Spre seară, a început să aibă convulsii şi a făcut stop cardiac. A decedat în jurul orei 22.00, în ciuda eforturilor de resuscitare.

Şeful poliţiei din General Trias, Marlo Nillo Solero, a declarat pentru Rappler că o astfel de pedeapsă nu există pentru persoanele care încalcă restricţiile anti-COVID-19. „Le organizăm prelegeri”, a declarat el.

Primarul localităţii, Antonio Ferrer, a anunţat deschiderea unei anchete în acest caz.

Cu aproape 800.000 de cazuri de infectare, dintre care aproape 13.500 fatale, Filipine este a doua mai afectată ţară de COVID-19 din Asia de Sud-Est după Indonezia.

Luni, Guvernul filipinez a anunţat prelungirea restricţiilor anti-COVID-19.

Într-un raport, Human Rights Watch (HRW) acuză poliţia filipineză de abuzuri în pedepsirea persoanelor prinse încălcând regulile anti-COVID-19.

Printre formele de abuz menţionate de HRW figurează închiderea oamenilor în cuşti de câini.

Joia trecută, preşedintele filipinez Rodrigo Duterte şi-a avertizat concetăţenii să nu sfideze regulile anti-coronavirus.

„Nu voi ezita. Ordon poliţiei şi armatei, dar şi oficialilor statului: dacă există probleme sau situaţii de violenţă şi viaţa voastră este în pericol, împuşcaţi-i”, a spus el, stârnind noi critici din partea organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului.