Un bărbat a ajuns milionar după ce a vândut meteoritul care i-a distrus casa

Un meteorit a căzut pe casa unui rezident din satul Satihi Nauli, regiunea centrală Tapanuli, Sumatra de Nord. Interesant este că meteoritul s-a vândut la un preț fantastic, de 1,4 milioane de lire sterline.

Un bărbat a ajuns milionar după ce a vândut meteoritul care i-a distrus casa

Potrivit Daily Star , marți, 17 noiembrie, meteoritul a fost achiziționat de un colecționar din Statele Unite pentru 1,4 milioane de lire sterline.

Un meteorit are o valoare ridicată, chiar și pe site-urile de cumpărare și vânzare eBay, prețul oferit fiind de 757 lire sterline (14,1 milioane Rp) pe gram. Preț destul de fantastic pentru o bucată de piatră din spațiul cosmic.

Meteoritul, important pentru cunoasterea genezei sistemului solar

După analiză, meteoritul a fost clasificat drept CM1 / 2 carbonan Condrita, o descoperire extrem de rară care transportă substanțele chimice constitutive despre care se crede că au fost semințele vieții din sistemul solar timpuriu.

„Cineva m-a sunat și mi-a cerut să cumpăr un meteorit”, a spus un expert în meteoriți, Jared Collins, care locuiește în Bali.

După ce a primit apelul, Collins a zburat în nordul Sumatrei pentru a căuta piatra, care s-a dovedit a fi lovit casa unui rezident pe nume Josua Hutagalung (33 de ani). Chiar dacă nu a ajuns la miliarde de rupii, meteoritul s-a vândut la un preț fantastic.

„Am fost în mijlocul crizei Covid și, sincer, decizia s-a balansat  între a cumpăra pietre pentru mine sau a lucra cu oamenii de știință și colecționari din SUA. Mai mult, am negociat cât de mult am putut”, a spus Collins după licitație.

Potrivit lui Collins, bucățile de meteorit sunt clasificate drept condite CM1 / 2 carbonan și au o vechime de 4,5 miliarde de ani și sunt un soi extrem de rar. Oamenii de știință cred că meteoritul conținea aminoacizi unici și alte elemente primordiale care ar putea oferi indicii despre originea universului.

Bucățile de meteorit au fost trimise imediat în Statele Unite (SUA), unde piatra a fost apoi cumpărată de un colecționar și depozitată la Centrul de Studii Metorite de la Universitatea de Stat din Arizona.

Căderea meteoritului

Accidentul unui meteorit s-a produs în august anul trecut. O piatră de 2,2 kg a lovit acoperișul casei sale.

„Lucram la sicriul din apropierea casei, apoi se auzi un sunet. Chiar și copacii și casa mea s-au destrămat”, a spus atunci Josua.

Josua nu credea că explozia a venit de la o bucată de meteorit care a căzut în casa lui. „Stânca era fierbinte, așa că soția mea a ridicat-o cu o sapă”.

Vestea că respectiva casă lui Josua a fost lovită de un meteorit i-a făcut pe locuitori entuziasmați.

Ulterior s-a descoperit că incidentul s-a produs în timpul ploii de meteori Perseid.

Fenomenul de ploaie de meteori Perseid în sine este unul dintre fenomenele lăsate în urmă de cometa gigantică 109P, cunoscută și sub numele de Swift-Tuttle. Praful și resturile pe care le varsă în timp ce traversează calea orbitei Pământului sunt cele care provoacă averse de meteoriți.