Turcia și Grecia au anulat exercițiile militare din Marea Mediterană

Grecia şi Turcia și-au anulat exerciţiile militare pe care intenţionau să le desfăşoare săptămâna viitoare în Mediterana de Est, a anunţat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la încheierea unei reuniuni a miniştrilor apărării din statele NATO.

Turcia și Grecia au anulat exercițiile militare din Marea Mediterană

„Salut această decizie. Este un pas în direcţia cea bună. Acesta va permite reducerea riscurilor de accidente şi poate servi ca bază pentru eforturile desfăşurate de Germania în direcţia soluţionării diferendelor dintre cele două ţări”, a declarat Jens Stoltenberg.

NATO condamnase joi escaladarea tensiunilor între Turcia şi Grecia în Mediterana de Est şi ceruse celor două ţări să-şi soluţioneze diferendele respectând dreptul internaţional.

Grecia acuză Turcia de încălcarea dreptului maritim internaţional prin explorările pe care le face, în căutarea de hidrocarburi, într-o zonă disputată de cele două ţări.

Pe de altă parte, miniştrii statelor NATO au abordat la reuniunea lor de joi şi vineri problemele generate de implicarea Turciei în mai multe conflicte regionale (Siria, Libia, Nagorno-Karabah), dar şi decizia Ankarei de a se echipa cu sisteme antiaeriene ruseşte S-400.

„Suntem preocupaţi de decizia Turciei de a achiziţiona un sistem care pune o problemă de interoperabilitate” cu cele ale Alianţei, a declarat Jens Stoltenberg, citat de Agerpres. În replică, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins criticile şi a anunţat că va continua testele cu rachete S-400. „Nu vom cere Statelor Unite părerea pentru aceasta”, a spus el.

Guvernul Greciei a îndemnat, miercuri, Uniunea Europeană să reanalizeze sistemul uniunii vamale cu Turcia, catalogând drept „fantezii imperiale” activităţile turce în estul Mării Mediterane, scrie Mediafax.