Trupul unui român, comandant de navă, este ținut de două luni în frigiderele vaporului, în China - Autoritățile refuză repatrierea

Sandu Dan, comandantul navei Vantage Wave, aflată sub pavilion Liberia, a decedat pe data de 19 aprilie, iar de atunci corpul neînsuflețit al bărbatului se află pe punte, într-un frigider, spre disperarea familiei, relatează Aleph News, care citează umanrightsatsea.org.

Trupul unui român, comandant de navă, este ținut de două luni în frigiderele vaporului, în China - Autoritățile refuză repatrierea

Potrivit sursei citate, pe 15 aprilie nava a plecat din portul Paradip din India spre portul Huangpu din Guangzhou, China, pentru a descărca 25.000 de tone de lingouri de aluminiu.

Patru zile mai târziu, bărbatul a decedat. Medicul de bord spune că acesta ar fi suferit un infarct miocardic.

„De atunci, corpul neînsuflețit al comandantului român se află în frigiderele navei. Nava și-a continuat voiajul prin diferite porturi pentru a încerca să repatrizeze trupul neînsuflețit. A fost în Singapore, Coreea de Sud, Malaysia, Taiwan, Vietnam, Filipine și Japonia. Niciuna dintre aceste țări nu a dorit preluarea trupului comandantului”, a declarat Adrian Mihălcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor din România.

Autoritățile chineze nu vor preluarea corpului neînsuflețit, fiindu-le frică de un eventual focar de Covid-19 cu tulpina indiană.

„Au fost făcute intervenții către autoritățile din China de către consulatul român din China și de mulți alții. Echipajul navei are acum probleme cu alimentele pentru că autoritățile din China nu vor să se apropie de navă”, a adăugat Adrian Mihălcioiu.

Liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor din România a precizat că autoritățile române, consulatul, MAE, asiguratori, chiar și ambasada Chinei la București au făcut demersuri pentru repatrierea trupului neînsuflețit al comandantului navei, însă fără rezultat deocamdată.