Trei surori și-au ucis tatăl care le abuza sexual și acum riscă 20 de ani de închisoare

Un proces tulburător se desfășoară în Rusia. Trei surori care și-au omorât tatăl ce le agresa riscă să ajungă după gratii, pentru că judecătorii nu le consideră victime, notează CNN. Asta, deși fetele au dezvoltat tulburări psihice din cauza abuzurilor la care au fost supuse.

Trei surori și-au ucis tatăl care le abuza sexual și acum riscă 20 de ani de închisoare

După o lungă și complicată anchetă, procesul surorilor Haciaturian începe vineri, 31 iulie, la Moscova.

Krestina și Angelina vor fi judecate împreună și riscă 20 de ani de închisoare pentru acuzația de omor cu premeditare. Maria, care era minoră la momentul uciderii tatălui Mihail, va fi judecată separat, a dezvăluit avocatul Alexei Liptser pentru CNN.

În iulie 2018, Krestina (19 ani), Angelina (18 ani) și Maria Haciaturian (17 ani) și-au înjunghiat și lovit tatăl în somn până când acesta a murit. Bărbatul le abuzase sexual pe toate trei și le bătuse, vreme îndelungată.

Mihail Haciaturian, ucis cu 30 de lovituri de cuțit

Fetele au așteptat ca Mihail, 57 de ani, să adoarmă și apoi l-au atacat cu un cuțit, un ciocan și un spray lacrimogen. Bărbatul a sfârșit cu cel puțin 30 de răni de cuțit.

Adolescentele au chemat apoi poliția și au fost arestate la fața locului.

Anchetatorii au descoperit că fetele au fost bătute, torturate, ținute prizoniere și abuzate sexual de tatăl lor vreme de patru ani.

”Vă voi bate, vă voi omorî! Sunteți prostituate și veți muri ca prostituate”

În mesajele obținute de pe telefonul tatălui și publicate pe Facebook de un avocat, Mihail Haciaturian le amenința pe fete și pe mama lor: ”Vă voi bate pentru tot, vă voi omorî! Sunteți prostituate și veți muri ca prostituate”.

Peste 350.000 de persoane au semnat o petiție în sprijinul surorilor, iar cazul lor a fost un argument puternic pentru o nouă lege împotriva violenței domestice în Rusia, care ar fi trebuit să intre în vigoare în acest an, dar care, până la urmă, nu a mai fost adoptată, fără nici o explicație.

Activiștii pentru drepturile omului susțin în continuare că surorile nu sunt infractoare, ci victime, pentru că ”nu aveau nici un mijloc de a obține ajutor și nimeni nu le-a protejat împotriva tatălui abuziv”.

Fetele au dezvoltat tulburări psihice

”Credem că fetele nu au avut altă opțiune. Tatăl le-a adus la disperare, viața lor a fost un iad continuu. Nu pot fi comparate cu persoane sănătoase, calme și echilibrate, au dezvoltat tulburări psihice grave, inclusiv sindromul de abuz și cel de stres posttraumatic. Acest lucru a fost confirmat de toate examinările”, a declarat Aleksei Parșin, un avocat al surorilor, înainte de debutul procesului.

Un sondaj din 2019 realizat de Levada Center a arătat că 47% dintre femeile din Rusia și 33% dintre bărbați au considerat că acțiunile surorilor sunt justificate. O anchetă realizată în 2019 de Media Zone a relevat că aproape 80% dintre femeile ruse încarcerate pentru omor premeditat în perioada 2016-2018 încercau să se protejeze de abuz.