Tânără moartă la maternitate după ce a născut o fetiţă perfect sanătoasă

O tânără de 29 de ani a murit subit, în Spitalul Municipal de Urgenţă Roman, la o zi după ce adusese pe lume o fetiţă perfect sănătoasă. Operaţia decisă pentru salvarea mamei nu a avut efectul scontat.

Tânără moartă la maternitate după ce a născut o fetiţă perfect sanătoasă

Tragedia s-a petrecut în seara de 10 martie, după ce starea de sănătate a pacientei s-a deteriorat brusc, din cauza unor probleme cardiace. A fost decisă o intervenţie chirurgicală pentru salvarea vieţii tinerei, dar a survenit un stop cardiac, care nu a mai putut fi resuscitat. 
 
Femeia fusese internată la unitatea sanitară cu câteva zile înainte, iar pe 9 martie s-a declanşat travaliul. Acesta a
decurs normal, fără complicaţii, gravida născând o fetiţă în greutate de 3.050 grame, nota la naştere fiind 9. A doua zi însă, lucrurile s-au complicat, la ora 20.45 fiind declarat decesul tinerei. 
 
„O femeie în vârstă de 29 de ani a născut la 37 de săptămâni, cu o evoluţie în lehuzie foarte bună. În după amiaza de 10 martie, însă, starea de sănătate a mamei s-a deteriorat brusc, instalându-se un Hellp sindrom sever. S-a intervenit chirurgical în echipă complexă - doi medici ATI, doi medici obstreticieni şi doi medici chirurgi. Intraoperator s-a decis histerectomia de necesitate, cu anexectomie. La două minute de la începutul operaţiei, s-a produs un stop cardio circulator ireversibil la manevrele de resuscitare motrice efectuate de medici pe o perioadă de o oră jumătate. Cadrele medicale au depus toate eforturile omeneşti pentru ca pacienta să poată fi salvată, dar, din păcate, şansele de viaţă  au fost nule la această complicaţie rară şi a fost declarat decesul la ora 20.45“, a precizat, pentru cotidianul Monitorul de Neamţ, Andreea Trifan, purtătorul de cuvânt al Spitalului Roman.
 
Fetiţa este perfect sănătoasă, iar familia a fost anunţată de către medici de tragedia produsă. Copilul va rămâne la Secţia de neonatologie o perioadă mai lungă pentru a fi hrănit, urmând a fi externat atunci când familia va putea să-l îngrijească. 
 
Urmează ca necropsia să stabilească factorii care au dus la decesul tinerei. Abia după această procedură familia decedatei va putea explicaţii suplimentare despre tragedie şi depune eventuale plângeri. 
 
Sindromul Hellp este o complicaţie obstetricală, ce apare mai ales în ultimul trimestru de sarcină, constatându-se niveluri crescute ale enzimelor hepatice şi trombocitopenie, gravidele având risc crescut de hemoragie şi născând prematur.

Caz similar acum trei ani, la Maternitatea din Piatra Neamţ

   
Un caz similar s-a petrecut în noiembrie 2017, la Maternitatea Spitalului Judeţean Neamţ, o tânără mamă decedând tot în urma unor complicaţii cardiace. Geanina Sechel, în vârstă de 23 de ani, fusese internată pe 28 noiembrie, în stare bună, în jurul orei 03.00 s-a declanşat travaliul, care a decurs normal, iar la ora 11.20 a născut o fetiţă. 
 
Pe 30 noiembrie, medicul ginecolog Cosmin Rugină a efectuat vizita şi a susţinut că starea pacientei era în continuare bună. Lucrurile s-au înrăutăţit la ora 17.00, cînd pacienta a acuzat palpitaţii şi s-a cerut consult cardiologic. A fost efectuată o electrocardiogramă (EKG) şi la ora 20.00 s-a realizat transferul la Cardiologie. La ora 21.23 a fost transferată la Terapie Intensivă, la 21.53 a intrat în stop cardio-respirator, iar la ora 23.03 a fost declarat decesul. Manevrele cardiologice au fost efectuate fără ca vreun medic specialist să fie de faţă, doctorul de gardă, Lucia Chetreanu, dând indicaţii prin telefon, motivând că a procedat astfel deoarece avea alte urgenţe.
 
Cercetările disciplinare s-au soldat cu o un avertisment scris pentru ginecologul Cosmin Rugină şi diminuarea salariului cu 10% timp de o lună şi interdicţia de a efectua gărzi a cardiologului Lucia Chetreanu. Concluziile comisiei care a investigat moartea tinerei din Grumăzeşti. După deces şi o anchetă medicală, în 2018 Direcţia de Sănătate Publică arăta că Monitorizarea sarcinii (medicul de familie şi medicul obstretician), a travaliului şi a perioadei de lehuzie a fost corectă, la fel şi colaborarea între serviciul de obstretică, cel de cardiologie şi cel de terapie intensivă a fost conform protocoalelor. Decesul a survenit pe fondul unei cardiomiopatii latente prin instalarea unor tulburări de ritm cardiac severe, care nu au răspuns la manevrele de resuscitare.