Sindicaliștii din Poliție acuză MAI că apără un comisar-șef prins băut la volan: Ministrul Bode critică agenţi de poliţie în spaţiul public, îi găseşte vinovaţi fără anchetă internă, dar când e vorba de un director din conducerea Poliţiei, ministerul tace

Sindicatul Europol atrage atenția că directorul Direcției Control Intern, Iulian Ionică, prins în urmă cu aproape un an băut la volan în timpul serviciului, nu a fost tras la răspundere disciplinară, relatează Adevărul.

Sindicaliștii din Poliție acuză MAI că apără un comisar-șef prins băut la volan: Ministrul Bode critică agenţi de poliţie în spaţiul public, îi găseşte vinovaţi fără anchetă internă, dar când e vorba de un director din conducerea Poliţiei, ministerul tace

Conform Libertatea, Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, transmite că Iulian Ionică a fost prins băut în timpul liber și a fost sancționat cu amendă contravențională și reținerea permisului de conducere.

Fiind în timpul liber, el a arătat că nu s-a impus o sancțiune internă pentru abatere disciplinară, precum susține sindicatul Europol.

În urmă cu aproape un an, comisarul-şef Iulian Ionică, pe vremea aceea împuternicit în funcţia de director al Direcţiei Control Intern din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), a rămas fără permis, după ce poliţiştii rutieri l-au prins băut la volan, cu o alcoolemie de 0,22‰ alcool pur în aerul expirat.

„Cine greşeşte plăteşte! Am băut şi eu o bere, m-au prins şi mi-au luat permisul”, se apăra atunci Iulian Ionică.

Pe vremea aceea Iulian Ionică era împuternicit în funcţia de director al Direcţiei Control Intern, iar între timp, în ciuda incidentului, a fost și numit să îndeplinească definitiv această funcție de conducere din cadrul Poliției Române.

Prin această funcție, el a primit chiar sarcina să elaboreze și să avizeze proceduri care stabilesc condițiile în care sunt cercetați disciplinar polițiștii, arată Europol pe Facebook.

Direcţia Control Intern este unitatea operativă centrală a Poliţiei Române care are ca principală misiune executarea controalelor şi verificărilor la unităţile IGPR. Mai exact, este chiar direcția care trebuie să cerceteze și să aplice sancțiunile pentru abaterile disciplinare din poliție.

În urma unei sesizări făcute de Europol, Poliția Română a comunicat că „măsurile dispuse în plan intern au fost dimensionate corespunzător circumstanţelor producerii evenimentului”, dar a refuzat să ofere detalii, invocând regulamentul GDPR.

„Ministrul Bode, în prostia lui, critică agenţi de poliţie în spaţiul public, îi găseşte vinovaţi fără nicio anchetă internă. În schimb, când e vorba de un director din conducerea Poliţiei, ministerul tace, IGPR-ul nu mârâie, protecţia ofiţerului fiind asigurată… în stil mafiot. Lucrătorii Direcţiei Control Intern învie morţi. Dacă le duci un cadavru în putrefacţie, fac minuni, îl readuc la viaţă. Dacă ei zic că trăieşte, păi trăieşte, punct. Suntem noi proşti şi chiori, vedem numai ilegalităţi şi abuzuri când, de fapt, în Poliţia Română totul merge ca uns. Managementul unsorii protectoare funcţionează! Dai cu alifie, vina dispare. Şeful e vindecat, prostul… tras în ţeapă!”, acuză Europol Neamț într-o postare pe Facebook.

Conform Libertatea, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, Georgian Drăgan, a refuzat să comenteze acuzațiile pe care le aduce sindicatul.