Șeful băncii centrale din Turcia a fost destituit din cauza deprecierii lirei turcești

Guvernatorul băncii centrale a Turciei, Murat Uysal, a fost demis şi înlocuit cu fostul ministru de Finanţe Naci Agbal, potrivit unui decret prezidenţial publicat sâmbătă, în condiţiile în care lira se confruntă cu o puternică devalorizare, scrie AFP.

Șeful băncii centrale din Turcia a fost destituit din cauza deprecierii lirei turcești

Uysal ocupa acest post din iulie 2019 după demiterea predecesorului său, tot prin decret.  

Preşedinţia nu a oferit niciun motiv oficial pentru demiterea lui Uysal, care a moştenit acest post în urma dezacordurilor dintre guvernatorul precedent Murat Cetinkaya şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan legate de reducerea dobânzilor de intervenţie.  

Declinul lirei turceşti a început în urmă cu 2 ani, când lira turcească a pierdut peste 40% în raport cu dolarul, pe fondul îngrijorărilor cu privire la efectele influenţei preşedintelui Tayyip Erdogan asupra economiei, a apelurilor sale repetate pentru dobânzi mai mici şi a înrăutăţirii relaţiilor cu SUA.

Descriind deprecierea lirei drept un complot, Erdogan a făcut apeluri repetate la populaţia Turciei pentru a-şi vinde dolarii şi a susţine astfel moneda naţională.  

„Dacă cineva are dolari sau aur sub saltea, să se ducă la bancă şi să facă schimb cu lira noastră. Este o luptă internă, naţională“, a spus Erdogan de la Bayburt, un oraş din nord-estul Turciei.