Românii care și-au amânat ratele au accesul limitat la alte credite

Românii care și-au amânat plata ratelor bancare, din cauza situației economice nefavorabile generate de criza COVID-19, vor avea probleme dacă doresc să obțină noi împrumuri.

Românii care și-au amânat ratele au accesul limitat la alte credite

Chiar dacă Guvernul a oferit posibilitatea românilor afectați de pandemie să își amâne ratele până la finalul anului, aceștia au ajuns totuși în biroul de credite cu mențiunea ”Suspendare la plată”.

Analistul financiar Dragoș Nichifor a explicat că, indiferent dacă băncile au făcut sau nu o notificare expresă în cazul celor care și-au suspendat plata ratelor, în raportările trimise lunar Biroului de Credit se observă acest lucru.

În aceste condiții, analistul crede că cei care vor avea nevoie de alte sume de bani nu le pot obține decât după ce vor reîncepe să-și plătească ratele pentru creditele anterioare.

,,Aceștia vor fi din nou eligibil pentru un credit abia după momentul în care vor relua plata ratelor. Deci cei care și-au amânat ratele până în decembrie 2020 vor fi eligibili la cel puțin o lună după prima plată, deci în februarie 2021", a afirmat Nichifor.

Chiar dacă o astfel de situație nu însemnă un blocaj total pentru o persoană care are nevoie de de un credit urgent, dar îi îngreunează situația și poate implica riscuri suplimentare.

,,IFN-urile ar putea fi o soluție, pentru că au condiții mai relaxate. Sunt multe IFN-uri care sunt deținute de bănci și dobânzile sunt cam la același nivel. Astfel, e posibil ca în anumite cazuri și situații să poți obține finanțări. dar marea majoritate a românilor vor avea probleme."

Potrivit unui comunicat al Biroului de Credit, scorul de credit nu va fi afectat, întrucât acesta nu influențează calculele. Peste 300 de mii de români și-au depus dosarele de amânare a ratelor pentru că fie au rămas fără serviciu fie au intrat în șomaj tehnic. Tot guvernul a prelungit perioada de solicitare a suspendării rambursării ratelor până la 15 iunie 2020.