Republica Moldova: 29 de cazuri de infectare cu coronavirus

Viorica Dumbrăveanu, Ministrul Sănătăţii, a anunţat marţi, 17 martie, că în Republica Moldova în total au fost depistate 29 cazuri de infecţie cu coronavirus. În 15 cazuri este vorba despre persoane care au revenit recent de peste hotare (12 - Italia, 1- Franţa, 1- Marea Britanie, 1-Elveţia). În alte 14 cazuri este vorba de transmitere locală, care s-a produs în municipiul Chişinău, în oraşul Hînceşti şi Soroca.

Republica Moldova: 29 de cazuri de infectare cu coronavirus

Printre cei contaminaţi este şi un copil, în vârstă de 8 ani, care s-a infectat de la mama sa, care a revenit din Italia.

Minsitra a precizat că printre pacienţi este o femeie care se află în stare extrem de gravă şi este conectată la respiraţie artificială, iar medicii luptă pentru a o menţine în viaţă.

Cât priveşte vârsta persoanelor infectate: 0-8 ani - un caz; 10-19 ani - două cazuri; 20-29 de ani - trei cazuri; 30-39 de ani - cinci cazuri; 40-40 de ani - patru cazuri; 50-59 de ani - cinci cazuri; 60-69 de ani - nouă cazuri.

La spitalul „Toma Ciorbă” sunt internate 25 de persoane, printre care două cazuri - stare satisfăcătoare; 23 de cazuri - evoluţie stare medie. La spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii au fost internate două persoane infectate cu COVID-19 - evoluţia stare medie. La spitalul Clinic Republican, la fel, sunt internate două persoane - o persoană în stare satisfăcătoare, iar în cazul celei de-a doua persoană se află în stare extrem de gravă.

Amintim că luni, 16 martie, a fost tratată prima persoană infectată cu virusul de tip nou COVID-19. Viorica Dumbrăveanu a precizat că două teste au fost prelevate de la cetăţeanul respectiv, iar ambele test au fost negative.

Preşedintele Igor Dodon s-a adresat cu un mesaj către popor luni, 16 martie, în contextul răspândirii coronavirusului. Şeful statului a informat cetăţenii că Chişinăul s-a adresat partenerilor externi pentru ajutor, iar România, SUA, China şi Rusia deja au răspuns pozitiv la apelul conducerii Republicii Moldova.

Igor Dodon a anunţat că Guvernul se va adresa Parlamentului pentru declararea stării de urgenţă pentru ca statul să aibă competenţe mai largi şi să poată evita mecanismele birocratice în vederea luptei cu coronavirusul.

Premierul Ion Chicu a declarat duminică, 15 martie, că săptămâna viitoare este una critică pentru Republica Moldova, iar de această perioadă depinde cum va reuşi ţara să învingă răspândirea coronavirusului. În acest sens, prim-ministrul a anunţat noi măsuri restrictive, menite să determine cetăţenii să stea la domiciliu, în contextul luptei contra COVID-19.

Astfel, începând de luni, 16 martie, toate zborurile din Republica Moldova şi spre Republica Moldova vor fi sistate. 
 
De asemenea, toate magazinele, cu excepţia celor care vând produse alimentare, vor fi închise. Farmaciile şi staţiile PECO vor activa în regim normal. Toate restaurantele, barurile şi cafenelele vor fi închise, cu excepţia celor care fac doar livrare la domiciliu.
 
În plus, se închid toate pieţele din ţară, indiferent de tipul acestora.
 
Aceste acţiuni vor dura până pe 31 martie.
 

Comisia naţională extraordinară de sănătate publică a anunţat gradul de alertă Cod roşu la nivel naţional referitor la situaţia epidemiologică prin infecţia cu COVID-19, existând pericol confirmat de declanşarea urgenţei de sănătate publică.

Precizăm că şcolile şi grădiniţile au fost deja închise. Începând cu 15 martie vor fi sistate toate cursele aeriene din Europa spre R.Moldova. Piaţa Centrală din Chişinău îşi va sista activitatea începând cu 16 martie. Autorităţile iau în calcul închiderea tuturor pieţelor pentru a evita aglomeraţia. Totodată, au fost deja anulate toate evenimentele culturale şi sportive. Sălile de sport şi alte zone de agrement rămân închise până pe 1 aprilie.

Autorităţile de la Chişinău au decis suspendarea tuturor activităţilor religioase. Prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, a anunţat că activitatea bisericelor va fi sistată pentru următoarele două săptămâni, din cauza răspândirii coronavirusului. Premierul a subliniat că anume în biserici se adună mai mulţi vârstnici, categoria de oameni care este mai supusă riscului de infectare cu noul virus. Bisericile însă au ignorat ordinul autorităţilor şi au contiuat slujbele.