Raed Arafat: În cazul nunților și botezurilor nu este permisă cumularea numărului de invitați de la interior și exterior

Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Interne, a declarat ca nu va fi permisa, in cazul nuntilor si botezurilor, cumularea numarului de invitati de la interior cu al celor de la exterior, astfel incat sa existe 400 de participanti.

Raed Arafat: În cazul nunților și botezurilor nu este permisă cumularea numărului de invitați de la interior și exterior
Precizarile au fost facute in contextul in care Guvernul a aprobat miercuri prelungirea starii de alerta, cu inca 30 de zile, incepand din data de 12 iunie. S-a stabilit extinderea numarului de persoane care pot sa participe la evenimente private, nunti, botezuri, la maxim 200 de persoane in interior, cu asigurarea unei suprafete de 2 mp pentru fiecare. Conditia este ca participantii sa fie vaccinati, testati sau sa fi trecut prin boala, a precizat Arafat.

"Ei au cerut sa facem o modificare pentru interior, in sensul in care sa poata sa foloseasca salile de nunti care exista, pentru ca multa lume acolo a rezervat. Acum, in exterior, intr-adevar este 70 (de persoane, n.r.) dar banuiesc - si o sa discut cu colegii - ca se aplica ceea ce este in interior si pentru exterior. Dar in niciun caz nu este si, si. Unii au interpretat ca daca noi spunem: in exterior atatia si in interior atatia, atunci facem o nunta cu numar dublu, adica 400, si punem afara 200 si inauntru 200", a spus secretarul de stat.

Raed Arafat a mentionat ca in perioada restrictiilor autoritatile au constatat ca au existat nunti cu sute de participanti, reamintind cazul din Bihor in care o mireasa infectata cu SARS-CoV-2 a intrat in contact cu toti invitatii.

Pe de alta parte, secretarul de stat a declarat ca nu este oportuna compararea conditiilor in care se desfasoara nuntile cu situatia din cluburi.

"La fiecare situatie pe care o luam, toata lumea vine si se compara cu ea. Nu poti compara miscarea din cluburi si ce se intampla in cluburi cu ce se intampla intr-o nunta organizata, stabilita, pregatita de ceva timp, unde oamenii sunt informati, pregatiti. E o diferenta. Nu putem compara o nunta cu discoteca. Si chiar daca nu sunt, sa spunem, diferente, nu poti sa dai drumul la tot deodata. Faci treptat si faci o selectie, la ce dau drumul prima data, a doua oara, pe fiecare etapa. Altfel, pe aceasta logica comparativa poate sa vina cineva si sa spuna: 'Gata, dati drumul la totul!'. Dar asta inseamna ca ai creat o mobilitate si un contact mult mai mare", a spus Raed Arafat.