Psihologii din MAI, puși să-i execute pe polițiștii incomozi

Dacă vor să-i țină în lesă pe polițiștii naivi care își închipuie că își pot face datoria fără restricții, șefii din MAI folosesc o armă redutabilă: psihologul. Fără o motivație reală, polițiștii sunt dezarmați și trimiși să dea o testare și apoi trași pe linie moartă. Sindicatele semnalează de ani buni anomalia legii care subordonează psihologul comandantului unității, fapt care conduce la decizii discreționare.

Psihologii din MAI, puși să-i execute pe polițiștii incomozi

Ca să dai afară un polițist din sistem este mai greu, pentru că trebuie să comită fapte grave care să-l facă incompatibil cu profesia.

Cel mai simplu mod de a scăpa de polițiștii incomozi, care deranjează încrengăturile și mocirla din sistem, este să-i trimiți la psihologul unității, unde, de multe ori, lucrurile se rezolvă în defavoarea acestora, care sunt trași pe linie moartă.

Sindicatele polițiștilor cer de ani de zile modificarea legii actuale, care permite subordonarea psihologului față de șeful inspectoratului județean, fapt care pune mari semne de întrebare asupra obiectivității acestuia.

Mai mult, o evaluare negativă a psihologului nu o mai poate schimba nimeni și nici nu o poți contesta în instanță.

”Din păcate, de 15 ani de zile tot apar cazuri în care psihologii sunt folosiți ca armă a inspectorilor șefi sau a unor șefi, cu care aranjează retragerea avizului psihologic al polițistului. Primul lucru care se întâmplă după retragerea avizului este că polițistului i se ia armamentul, împiedicându-l să mai iasă pe stradă. Acum doi ani de zile ne-am dus la ministrul MAI de atunci cu un plan de reformă, care a fost bine primit, dar care a rămas prin sertare. Propunerea noastră a fost ca psihologul să fie independent, să nu mai fie subordonat șefului de la județ. Este normal că atunci când există o relație de subordonare nu este în regulă. Totodată, am propus ca și subordonații, când constată că un șef a luat-o razna, să îl poată trimite să dea testare la psiholog. Și cel mai important, am propus ca atunci când un polițist nu trece testul să aibă posibilitatea de a se retesta la psihologii din MapN sau SRI, pentru un fel de contraexpertiză, ca să se elimine suspiciunile incorectitudinii”, a declarat Iulian Surugiu, președintele Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP).

Pedepsit pentru că i-a turnat pe corupți

Cel mai recent caz de acest gen s-a petrecut la Secția 19 a Poliției din Capitală, unde un agent a fost trimis la testare psihologică după ce i-a denunțat pe unii colegi care ar fi fost în legături dubioase cu contrabandiștii de țigări.

”Polițistul Nedelciu Iulian, a întocmit cele mai multe dosare penale traficanților de țigări de la Piața Reșița din București. De asemenea, e cunoscut ca fiind polițistul care zilnic se prezenta în biroul șefilor cu propuneri în ceea ce privește combaterea contrabandei de la Piața Reșița. La sfârșitul anului trecut colegul nostru întocmise un raport detaliat pe care l-a înaintat structurilor competente vizavi de încrengăturile dintre anumiți polițiști și traficanții de țigarete de contrabandă. În replică, la începutul lunii octombrie, conducerea Secției 16 Poliție a elaborat un material din care reieșea faptul că Nedelciu Iulian are probleme mari de adaptare și divergențe cu colegii de pe schimbul pe care lucrează. În baza acestui material, Nedelciu Iulian urma să susțină o testare psihologică complexă și până la susținerea testării s-a luat decizia ca acesta să nu mai desfășoare activități în operativ, i s-a retras armamentul din dotare și a fost ținut la sediul secției. Halucinant este faptul că de pe schimbul pe care Nedelciu Iulian lucrează de aproximativ 3 ani, nu s-a plâns nimeni vizavi de relaționarea cu el, ba din contra, toți colegii aveau doar cuvinte de laudă la adresa lui”, susține Iulian Surugiu, președintele SNAP.

Scopul a fost atins: polițistul s-a cumințit

Din fericire însă, psihologul de la Capitală s-a dovedit unul corect și profesionist, iar polițistul a trecut testarea. Intuind cam ce se petrecea la secția de poliție, psihologul i-ar fi spus agentului Nedelciu: ”nu mă bag eu în mocirla voastră!”.

După aproape o săptămână în care a fost, neoficial, scos din rândurile polițiștilor, agentul Nedelciu a înțeles. De atunci tenacitatea și perseverența în a-i prinde pe traficanții de țigări au dispărut pur și simplu.

”A fost foarte speriat când l-au dezarmat pentru că și-a dat seama că poate pierde totul. Omul era foarte dedicat și își făcea treaba cu foarte multă conștiinciozitate. Eu i-am spus să se mai potolească pentru că într-o zi o va păți, mai ales că primea tot timpul și amenințări cu moartea de la traficanți. În ce privește motivele pentru care a fost trimis la psiholog pentru testare acestea sunt absolut ireale, pentru că a avut întotdeauna o relație foarte bună cu toți colegii și se implica să-i ajute și să-i învețe pe cei noi, veniți din școală”, a precizat Vasile Șeicaru, liderul SNAP al Secției 16 din București.

Cel mai bun luptător SAS din țară, alungat

Subofițerul Paul Feroiu era și este considerat cel mai bun luptător SAS din țară, lucru recunoscut chiar de consilierul lui Vela, Traian Berbeceanu. Feroiu a activat la Antitero Jandarmerie între 2006 și 2012, apoi a fost luat în trupele SAS din Mehedinți și, ulterior, în trupele SAS din Capitală.

S-a mutat la Gorj, unde avea familia, și a venit la SAS al IJP Tg. Jiu să-i pregătească pe polițiști tehnico-tactic, în trageri cu arma și în autoapărare.

A făcut însă o greșeală. A declarat public că îi va pica pe toți cei care nu vor trece testul. Și de aici i s-a tras.

A fost trimis să facă testul psihologic, i-au băgat un computer în față spunându-i că e obligatoriu să dea testul așa, deși nu era, nu i-au scos imediat foaia cu răspunsurile la imprimantă și, după câteva zile, l-au anunțat că a picat testul. Pur și simplu, fără să fi vorbit cu vreun psiholog, fără nimic.

Vela și Berbeceanu i-au promis că vor rezolva problema, că nu are cum să i se întâmple așa ceva celui mai bun luptător SAS.

Ulterior, ministrul Vela a trimis la Tg Jiu Corpul de Control, care Corp a concluzionat că Feroiu nu a avut atribuții în a-i pregăti pe polițiști, deși omul are și acum dispoziția scrisă a șefului unității în acest sens.

Ce face Feroiu acum? Se luptă de un an în instanță și își desfășoară activitatea închis într-un birou.

Mai exact, a fost tras pe linie moartă pentru că a îndrăznit să ceară pregătire fizică și tehnico-tactică polițiștilor și șefilor acestora.

Sursa: Național