Protestul polițiștilor de la Cotroceni l-a supărat pe Președinte - Bode „urecheat“ că a permis compromiterea imaginii lui Johannis

Micul protest al polițiștilor de la Cotroceni a provocat valuri uriașe și reacții pe măsură ale serviciilor. Astfel, s-a început, discret, verificarea protestatarilor, scopul final fiind de a depista posibile aversiuni față de președintele Iohannis. Mai mult, se pare că însuși ministrul Bode ar fi fost urecheat de foarte sus, pe motiv că a permis compromiterea imaginii lui Iohannis cu problemele din ograda lui.

Protestul polițiștilor de la Cotroceni l-a supărat pe Președinte - Bode „urecheat“ că a permis compromiterea imaginii lui Johannis

Dintre toate mitingurile și protestele polițiștilor care se tot organizează în ultimele două luni, unul singur a avut efect. Este vorba despre micul protest cu nici 100 de persoane al Sindicatului Europol și al Federației Publisind, care s-a și lăsat cu un conflict deschis între jandarmi și polițiști. Ce a fost atât de special la acest protest? Un singur lucru: locul de desfășurare, în fața Palatului Cotroceni. Iar asta l-a deranjat peste măsură pe președintele Iohannis.

Într-un fel, supărarea președintelui este puțin justificată, pentru că, în afara intervențiilor pentru măsurile de restricții pandemice și a campaniei electorale, în care ieșea zilnic să ponegrească PSD-ul, Iohannis nu și-a asumat deciziile economice și sociale ale Guvernului, în special Ordonanța austerității. Poate și acest stat pe margine la decizii cruciale pentru nivelul de trai al oamenilor i-a făcut pe polițiști să spere că vor găsi înțelegere la șeful cel mare.

Dezamăgirea a fost însă pe măsură, pentru că nu numai că nu au găsit niciun fel de înțelegere, ci au fost supuși unor abuzuri și provocări fără precedent. Mai mult, după incidentele din fața Palatului Cotroceni, s-au demarat cercetări ale Direcției Generale de Informații și Protecție Internă, la ordine venite de la SRI și SPP, pentru a se vedea dacă există o vulnerabilitate la adresa lui Iohannis. Protestul polițiștilor a fost considerat chiar incident de securitate a dispozitivului, având în vedere că, la un moment dat, s-a ajuns prea aproape de gardul președintelui, prea aproape însemnând trotuarul care este deschis circulației cetățenilor.

Ministrul Lucian Bode a fost și el muștruluit tot din zona Cotroceni pentru vina de a nu-și fi rezolvat problemele din curtea sa, astfel încât acestea să ajungă la poarta președintelui.

Ultrași doar la Cotroceni, nu și la Palatul Victoria

Micul grup format din 27 de polițiști protestatari și alți peste 70 de grefieri, polițiști de penitenciare și lucrători din asistența socială, au fost provocați încă de la primele minute ale mitingului de la Cotroceni. Mai întâi au fost închiși între garduri într-un perimetru extrem de mic, fiind nevoiți să stea înghesuiți unul într-altul, mai ceva ca într-un autobuz aglomerat, pentru ca mai apoi să fie amendați de jandarmi că nu au respectat distanța de protecție. Apoi au urmat scenele penibile în care au fost percheziționați, fără un temei legal.

”Au fost deranjați de fumigenele aprinse la protestul de la Cotroceni, dar fumigene am avut și la alte patru proteste, inclusiv din fața Guvernului și a Ministerului de Justiție. La protestul din Piața Victoriei chiar jandarmii ne-au ajutat să ne poziționăm pe o linie, ca să aibă fumigenele vizibilitate. Totodată, la Cotroceni ne-au băgat în țarc, dar la celelalte proteste nu s-a întâmplat așa ceva. Controalele corporale, dar și perchezițiile autoturismelor au fost ilegale și pentru niciunul nu a fost întocmit proces verbal, așa cum scrie la lege. La un moment dat, au intrat vreo 10 jandarmi în țarcul nostru cu pretextul de a verifica pungile, persoanele, au început să-i împingă pe oameni și s-a creat acolo o busculadă și o stare de nervozitate. Era clar că voiau să ne provoace. Oricum vom face plângeri în instanță față de aceste abuzuri”, a declarat pentru Național, Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

Trotuarul interzis

Reacțiile exagerate ale jandarmilor, provocările repetate, amenzile absurde date polițiștilor, precum și ieșirea publică a ministrului Bode care i-a condamnat extrem de brutal pe protestatari transmit un mesaj foarte clar. Trotuarul de la Cotroceni nu este loc pentru protestele nimănui!

”Acest comportament este de lideri de galerie, de ultraș, nu de lider de sindicat. Așa ceva nu accept. Este de nepermis să punem două instituții, Poliția și Jandarmeria în astfel de situații. Vreau să spun foarte clar: acolo Jandarmeria și-a făcut datoria. Nu i-a provocat.  Au fost sancționați contravențional cei care au îndemnat la nerespectarea legii și au folosit materiale pirotehnice. Parcă erau la un meci de fotbal. Dar erau la poarta Palatului Cotroceni. Poți să protestezi cât vrei în limitele legii. Nu voi fi însă niciodată de acord ca instituții fundamentale ale statului să fie târâte în astfel de dispute. Am cerut un raport. Aceste imagini nu sunt de conceput – să vezi polițiști îmbrâncindu-se cu jandarmi. Dialogul este soluția pentru revendicările sindicale”, a declarat Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne.

Sursa: Național