Proiect: Facturile la cablu, telefon sau gaze NU vor mai fi exprimate in euro

Parlamentarii promoveaza un proiect de lege prin care moneda nationala va capata mai multa autoritate in contractele incheiate cu furnizorii de utilitati (apa curenta, gaz metan, energie electrica, Internet, cablu si accesul la reteaua de canalizare) si in cele de telefonie mobila. Asta ar putea insemna chiar si o scadere a anumitor tarife, sub auspiciul unor conditii negociate posterior adoptarii legii mentionate.

Proiect: Facturile la cablu, telefon sau gaze NU vor mai fi exprimate in euro

"In conformitate cu art. 16 din Legea privind statutul BNR nr.312/2004, bancnotele si monedele emise si neretrase din circulatie de catre Banca Nationala a Romaniei reprezinta insemne monetare care trebuie acceptate la valoarea nominala pentru plata tuturor obligatiilor publice private. De asemenea, potrivit art. 9 alin. 1 din aceeasi Lege nr. 312/2004, Banca Nationala a Romaniei elaboreaza si aplica politica de curs de schimb. In consecinta, moneda nationala are curs fortat pe teritoriul Romaniei, acceptarea sa la plata flind obligatorie. Valoarea care se ia in calcul la momentul platii este cea nominala, si nu cea raportata la cursul de schimb fata de o valuta oarecare, la data platii efective. Elaborarea si aplicarea cursului de schimb nu sunt permise niciunei entitati publice sau private, competanta exclusiva in acest domeniu apartinand BNR", arata initiatorii in expunerea de motive atasata proiectului de lege.

Retinem, insa, ca in Romania platile in valuta intre rezidenti sunt interzise, cu exceptia unor dispozitii speciale in Regulamentul valutar. 

"Desi atat conform Constitutiei, cat si conform art. 13 din Legea nr. 312/2004 privind statutul BNR, moneda nationala a Romaniei este leul, prin contracte pre-formulate, facturi si alte operatiuni juridice sau practici comerciale incorecte, s-a impus cutuma conform careia platile in lei sunt consolidate in euro, la un curs care depaseste, de regula, cursul oficial de schimb valutar aflsat de BNR. Practic, euro este transformat, contrar Constitutiei, Statului BNR si Regulamentului valutar, in moneda de facto a Romaniei, cu consecinta pierderii in proportii insemnate a increderii in moneda nationala si a reducerii injuste, nemotivate economic, a puterii sale de cumparare", se mai precizeaza in expunerea de motive.

In plus, parlamentarii mai arata ca directa "consecinta acestei cutume este transferul integral, de la vanzator sau furnizor la consumator, a riscului asociat cursului de schimb valutar si pierderii treptate a puterii de cumparare a leului".

Initiativa legislativa prevede obligatia ca toate "contractele incheiate pentru prestarea de servicii sau pentru furnizarea de utilitati" sa fie exprimate numai in lei, cu conditia ca "emitentii, cat si destinatarii, sa fie rezidenti in Romania".

O astfel de modificare ar insemna ca pretul facturilor la abonamentul de telefonie mobila, spre exemplu, va ramane fix de-a lungul unui an intreg, in cazul in care nu intervin modificari ale contractului. In prezent, valoarea acestora variaza in functie de cursul valutar.

Proiectul de lege defineste utilitatile pentru care noile obligatii s-ar aplica, in situatia in care va fi adoptat. Conform prevederilor, utilitati sunt:

 • alimentarea cu apa;
 • canalizarea si epurarea apelor uzate; 
 • colectarea, canalizarea si evacuarea apelor pluviale;
 • alimentarea cu energie termica in sistem centralizat;
 • salubrizarea localitatilor;
 • iluminatul public;
 • alimentarea cu gaze naturale;
 • transportul public local de calatori;
 • telefonia fixa sau mobila; 
 • internetul;
 • televiziunea prin cablu sau digitala;
 • orice altele asemenea.

 

Propunerea de act normativ include si modalitatea prin care riscul anormal este suportat de ambele parti contractante. 

Conform legii mentionate, se considera ca este anormal riscul contractual care rezulta din:

 • depasirea cu mai mult de 20% a cursului de schimb al monedei nationale (leul) fata de moneda straina de referinta din data incheierii sau a perfectarii raportului juridic;
 • depasirea cu mai mult de 50% a ratei anuale a inflatiei, corespunzatoare datei incheierii sau perfectarii raportului juridic.

 

"In cazul imposibilitatii beneficiarilor de a suporta volumul de plati aferent devalorizarii monedei nationale sau majorarii ratei anuale a inflatiei, prestatorul serviciilor sau fumizorul de utilitati, la cererea beneficiarului sau din propria initiativa, va face o propunere, in scris, de usurare a poverii, de reesalonare sau de refinantare a contractelor", se specifica in textul propunerii de act normativ.

"Prezenta lege este menita a consolida leul ca unica moneda de plata pe teritoriul Romaniei si a determina o repartizare justa intre vanzator sau fumizor, pe de o parte, si consumator, pe de alta parte", mai arata initiatorii.

Actul se afla in dezbatere la Senat, asadar deputatii vor avea votul final.

Procedura de urgenta a fost adoptata, asadar parcursul legislativ va fi mult mai rapid.

Guvernul nu a oferit inca un punct de vedere. 

Prevederile de mai sus nu se aplica inca, intrucat este nevoie de votul senatorilor, al deputatilor si de promulgarea presedintelui Romaniei.