Polițiștii sunt lăsați fără bani în timp ce MAI și Ministerul Muncii se contrazic reciproc

Ministerul Afacerilor Interne refuză să acorde majorarea de 75% la salariu polițiștilor pentru zilele libere necesare supravegherii copiilor în cazul închiderii școlilor, susținând că aceasta se dă doar dacă ambii părinți lucrează în sistemul de apărare și ordine publică sau în sistemul sanitar. De cealaltă parte, Ministerul Muncii susține că polițiștii au dreptul la acești bani și dacă celălalt părinte nu lucrează în cele două sectoare.

Polițiștii sunt lăsați fără bani în timp ce MAI și Ministerul Muncii se contrazic reciproc

Deși legea este cât se poate de clară în ce privește acordarea compensațiilor bănești pentru zilele libere necesare supravegherii copiilor în cazul închiderii școlilor, ministrul Vela refuză să acorde drepturile salariale polițiștilor. Mai mult, conducerea MAI a reușit să dea propria interpretare a legii, în defavoarea totală a angajaților din sistem. Interpretarea MAI a fost însă contrazisă oficial chiar de Ministerul Muncii, care a transmis că polițiștii trebuie să beneficieze de majorarea de 75% la salariu.

”Potrivit art.4, alin.1 din OUG 147/2020, angajații sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, angajații din penitenciare și personalul din unitățile sanitare publice nu beneficiază de zilele libere prevăzute la art.1. Alin.3 prevede ca în cazul în care ambii părinți își desfășoară activitatea în unul dintre aceste domenii de activitate, doar unul dintre aceștia are dreptul la o majorare acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite, în cuantum de 75% din salariul de bază/de funcție corespunzătoare unei zile lucrătoare.

Prin urmare, precizăm  că majorarea salarială se acordă în cazul în care doar unul din părinți lucrează în domeniile prevăzute de OUG 147/2020, iar celălalt părinte declară pe propria răspundere că nu a beneficiat de dreptul prevăzut de actul normativ menționat”, se arată în răspunsul Ministerului Muncii adresat Sindicatului Polițiștilor Europol.

Șefii refuză acordarea majorărilor

Conducerea Sindicatului Polițiștilor Europol semnalează faptul că, în ciuda prevederilor clare ale legii, confirmate și de Ministerul Muncii, șefii din structurile MAI refuză să aprobe cererile angajaților de acordare a acestei majorări. ”Creșterea numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus a dus la nicio lună de la începerea anului școlar la închiderea multor unități de învățământ, unele mergând încă în sistem hibrid cu 2 săptămâni la școală și 2 săptămâni școala online, însă Ministerul Afacerilor Interne se face că plouă când vine vorba de asumarea situației copiilor polițiștilor, sperând că poate polițiștii se vor lipsi de întocmirea rapoartelor pentru acordarea majorării  pe timpul acestor situații ivite. Este o situație fără precedent în care MAI refuză pe toate canalele de comunicare  relaționarea cu șefii structurilor subordonate sau cu partenerii de dialog social.

Reprezentanții MAI au transmis șefilor structurilor teritoriale de specialitate într-o videoconferință anterioară că vor acorda majorarea de 75% în perioada cât sunt sistate activitățile de învățământ doar în cazurile în care ambii părinți lucrează în structura de apărare, siguranță națională și ordine publică sau în domeniul sanitar. Ministerul Muncii, care este și inițiatorul ordonanței de urgență, cel care de fapt a fundamentat acest act normativ, vine și contrazice categoric MAI, referitor la drepturile pe care le au polițiștii/cadrele medicale, dacă celălalt părinte lucrează într-un alt domeniu de activitate. Ei bine, Ministerul Muncii spune clar și fără echivoc că în situația în care celălalt părinte face dovada faptului că nu a beneficiat de timp liber pentru a sta cu copiii, atunci  polițistul poate solicita angajatorului plata majorării”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Polițiștilor Europol.

Economii la bugetul MAI

Sindicaliștii de la Europol susțin că refuzul de a acorda banii cuveniți polițiștilor este o dovadă a faptului că Ministerul Afacerilor Interne vrea să facă economii din buzunarele angajaților. ”Politiștii au ajuns la capătul răbdării, iar această degringoladă pe care o promovează Ministerul Afacerilor Interne nu face decât să arate că aceștia nu contează pentru ministrul Vela. Dacă până săptămâna viitoare  MAI nu va binevoi să vină cu norme de aplicare la OUG 147/2020, atunci polițistii vor veni și vor lăsa copiii pe treptele ministerului. Sute de polițiști au depus deja rapoarte de acordare a majorării, deoarece foarte mulți dintre ei au cheltuit mai bine de jumătate din venituri pentru plata bonelor”, ne-a declarat Marius Iconaru, secretar general al Sindicatului Polițiștilor Europol.

Sursa: Național