Polițiștii i-au cerut președintelui Iohannis să ia măsuri urgente în CSAT - Rezolvarea urgentă a problemelor din sistem

Disperați că Guvernul și ministrul de Interne nu fac nimic pentru rezolvarea problemelor care pun în pericol siguranța națională, polițiștii au decis să meargă direct la Klaus Iohannis. Aceștia i-au cerut să se implice, în calitate de președinte al Consiliului Suprem de Apărare a Țării, și să ia măsuri care să conducă la reocuparea străzilor de către polițiști.

Polițiștii i-au cerut  președintelui Iohannis să ia măsuri urgente în CSAT - Rezolvarea urgentă a problemelor din sistem

Reprezentanții Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) au mers ieri la Cotroceni pentru a solicita conducerii Consiliului Suprem de Apărare a Țării rezolvarea problemelor urgente din sistem, astfel încât să fie preluat controlul străzilor din mâna interlopilor.

”Urmare a unor solicitări, nesoluționate integral, adresate Guvernului și Ministerului Afacerilor Interne, referitoare la probleme care privesc funcționarea în bune condiții a Sistemului de Ordine şi Siguranţă Publică, dar și drepturile/interesele angajaților pe care-i reprezentăm, Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România, organizaţie sindicală cu reprezentativitate juridică în MAI, vă adresează rugămintea de a include pe ordinea de zi a proximei ședințe a CSAT câteva subiecte de interes general, în domeniu”, se arată în adresa oficială depusă la cabinetul șefului Consiliului Suprem de Apărare a Țării, Klaus Iohannis.

Principala problemă care va trebui discutată în CSAT este cea a urgenței diminuării deficitului major de personal din toate structurile MAI, în special din cele operative (care ajunge și la 50%, în mediul rural), ceea ce implică eficiență scăzută în misiunile derulate, dar și suprasolicitarea personalului în activitate; în prezent, deficitul este de cca. 20.000 de angajați, dintre care polițiști/polițiști de frontieră, aprox. 15.000.

Totodată, SNPPC i-a atras atenția președintelui că este necesară întărirea autorității polițistului și recredibilizarea Poliției Române, inclusiv prin adoptarea unei legislații corespunzătoare în acest sens.

Se pleacă masiv din sistem

Sindicaliștii i-au mai cerut președintelui CSAT să adopte un Memorandum, prin care să se garanteze predictibilitatea legislației salariale în domeniul familiei bugetare Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, precum și în cel al pensiilor militare de stat, pentru a stabiliza dinamica de personal și procesul de tutelare profesională, afectate grav de plecările din sistem, cauzate de declarații politice iresponsabile și de inițiative legislative populiste (gen majorarea vârstei de pensionare la 63-65 de ani – în prezent este la 60 de ani, iar speranța de viață a polițiștilor/militarilor depășește cu puțin maximul vârstei de pensionare.

Totodată, SNPPC a mai solicitat și investiții pentru dezvoltarea logisticii și dotarea cu echipamente/mijloace tehnice de intervenție moderne, care să asigure eficiența misiunilor derulate în slujba cetățenilor și a statului, dar și protecția polițiștilor.

Siguranța națională nu este o prioritate

Incidentul de la Arad dovedește că poliția nu mai are sub control strada, iar aceasta este o problemă de securitate națională, a spus pentru Național Mihai Zlat, vicepreședintele SNPPC.

”Deficitul de personal este foarte mare, avem undeva la cel puțin 300-400 de polițiști lipsă în fiecare județ. Se pare că siguranța națională nu este o prioritate pentru guvernanți, pentru că în momentul în care nu ai polițiști pe stradă vei avea infractori. Avem din ce în ce mai multe infracțiuni cu violență, comise de persoane periculoase, care încet, încet încep să ocupe străzile în locul polițiștilor. Pe de altă parte, tot haosul acesta cu Legea salarizării și cu schimbarea vârstei de pensionare nu face decât să creeze un deficit și mai mare de personal. Numai anul acesta se vor pensiona cel puțin 4.000 de polițiști, fapt care va avea efect în siguranța publică. În aceste condiții, domnul Bode ne spune că trăim într-o țară sigură, dar dacă ne uităm atent la situația operativă observăm că infracționalitatea este în creștere”, a declarat Mihai Zlat, vicepreședintele SNPPC.