Poliția Română și luarea de ostatici - Cum a fost soluționată în 1995 o situație asemănătoare tragediei de la Onești

În 1995, Poliția Română a avut de a face cu un caz similar cu cel petrecut chiar de 1 martie în Onești. Însă, pe atunci trupele speciale au intervenit în forță și au reușit să salveze victima.

Totul s-a întâmplat în Constanța, în anul 1995, când mai multe persoane au fost luate ostatice într-un bloc din Constanța. Atunci, mascații au coborât în rapel de pe acoperișul blocului, au tras cu armele automate, iar victima a scăpat nevătămată. În același timp, agresorul a fost imobilizat și capurat în viață, conform Gândul.

Un bărbat care tocmai evadase din Penitenciarul Craiova a ajuns în Constanța și a intrat la ultimul etaj al unui bloc de patru etaje, unde a dat buzna într-un apartament și a luat-o ostatică pe proprietară. Individul i-a pus victimei cuțitul la gât și a anunțat că intenționează s-o ucidă dacă cererile nu-i sunt soluționate.

Cu toate că a avut loc cu 26 de ani în urmă, autoritățile constănțene au pus la punct toate detaliile tactice ale trupelor Direcției de Intervenții și Acțiuni Speciale (DIAS), așa cum se numea atunci SIAS-ul.

Doi dintre luptători s-au urcat pe acoperișul blocului, iar unul dintre aceștia a coborât, în rapel, până în dreptul ferestrei de la bucătărie și a început să tragă, de la șold, cu arma automată. În același timp, colegul său a sărit în balcon, iar restul echipei a spart ușa cu berbecul.

Agresorul, care stătea în șezut lângă victimă, a fost luat prin surprindere și nu a mai avut timp să reacționeze. Acesta fost imobilizat imediat, iar femeia a fost scoasă din mâinile evadatului, fără să sufere nicio zgârietură.

Acum, în 2021, autoritățile din Bacău s-au chinuit cinci ore să negocieze cu un bărbat în vârstă de 68 de ani, care a omorât doi ostatici chiar când oamenii legii au intrat peste el în casă. Conducerea Poliției Române a anunțat, prin intermediul șefilor Serviciului de Intervenții și Acțiuni Speciale (SIAS), că vinovată de măcel ar fi fost, de fapt, una dintre victime, care i-a provocat răpitorului un „declic”, după ce ar fi încercat să-l lovească.