Pensiile speciale și pensiile de serviciu vor fi înghețate în 2021 - Măsura nu se aplică și pentru pensiile magistraților

Ministerul Finanţelor publice a publicat luni noaptea proiectul de OUG privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, care va fi aprobat cel mai probabil în şedinţa de Guvern de miercuri.

Pensiile speciale și pensiile de serviciu vor fi înghețate în 2021 - Măsura nu se aplică și pentru pensiile magistraților

Proiectul prevede că toate pensiile de serviciu, atât cele ale pensionarilor care provin din Aviaţia Civilă, foştii grefieri (personalul auxiliar al instanţelor şi parchetelor), foştii parlamentari, pensiile foştilor diplomaţi şi ale urmaşilor acestora, pensiile foştilor angajaţi ai Curţii de Conturi, pensiile foştilor parlamentari şi pensiile militare nu se vor mai actualiza în 2021 cu rata inflaţiei. 

În proiect nu se regăsesc însă referiri la foştii magistraţi.

Redăm integral articolul care reglementează neindexarea pensiilor de serviciu cu rata inflaţiei:

Art. VIII – (1) Prin derogare de la art. 42^5 din Legea nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2021 pensiile de serviciu stabilite în condiţiile legii nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei.

(2) Prin derogare de la alin. (10) al art. 68^5 din Legea nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcţionează în Institutul Naţional de Expertize Criminalistice, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2021 pensiile de serviciu stabilite în condiţiile legii nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei.

(3) Prin derogare de la alin. (5) al art. 73^1 din Legea nr. 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2021 pensiile de serviciu stabilite în condiţiile legii nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei.

(4) Prin derogare de la alin. (5) al art. 6 din Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României, cu completările ulterioare, în anul 2021 pensiile de serviciu şi pensiile de urmaş stabilite în condiţiile legii nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei.

(5) Prin derogare de la alin. (10) al art. 51 din Legea nr. 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2021 pensiile de serviciu stabilite în condiţiile legii nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei.

(6) Prin derogare de la alin. (6) al art. 49 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată, cu completările ulterioare, în anul 2021 indemnizaţiile pentru limită de vârstă stabilite în condiţiile legii nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei.

(7) Prin derogare de la art. 59 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2021 pensiile militare de stat stabilite în condiţiile legii nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei.

Ultimele statistici privind pensiile speciale publicate pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP) sunt din luna octombrie.