Pensiile cresc cu 40% la 1 septembrie. Reactia BNR

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a confirmat ca pensiile cresc anul acesta cu 40% incepand cu 1 septembrie. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a reactionat la acest anunt.

Pensiile cresc cu 40% la 1 septembrie. Reactia BNR

 

Pana in acest moment, existau incertitudini cu privire la aplicarea legii aflate deja in vigoare. Guvernantii ezitau sa spuna public daca vor permite aplicarea actului normativ sau vor proroga termenul prestabilit pentru efectuarea maririlor.

Din fericire pentru cei care primesc acesti bani, ministrul Muncii a confirmat in cadrul unei emisiuni televizate ca pensiile se vor mari. "Cresc pensiile", a spus Violeta Alexandru.

"Asa este legea. (...) Imi pare rau, trebuie sa o spun: PSD intretine aceasta frica, PSD intretine intrebarile incontinuu pe acest subiect. Dimpotriva, banii sunt in buget. (...) Cresc pensiile. Este lege in vigoare. Da, vom creste pensiile", a declarat ministrul Muncii, la TVR 1, fiind pentru prima data de la preluarea mandatului cand oficialul de la Munca afirma acest lucru.

Avem, asadar, raspunsul final cu privire la cresterea de 40%: aceasta va avea loc!

Reactia BNR la anuntul ministrului Muncii

Confirmarea maririi pensiilor cu 40% de la 1 septembrie 2020 a ajuns si la Banca Nationala a Romaniei.

Retinem, insa, ca Mugur Isarescu a declarat la inceputul acestui an ca "pensiile trebuie sa creasca, dar nu cu 40%".

De data aceasta, Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, a oferit o opinie. Acesta sustine ca "orice crestere a pensiilor cu mai mult de 10% decat cresc nesustenabil salariile, nu face decat sa dezechilibreze si sa adanceasca deficitul".

"Pensiile ar putea fi crescute fara corelarea cu cresterea, si aceea sustenabila, a salariilor. Lumea habar nu are in Romania, la 30 de ani de tranzitie, ca avem un sistem de tip 'pay as you go', adica pensiile de azi sunt platite de salariatii de azi. Orice crestere a pensiilor cu mai mult de 10% decat cresc nesustenabil salariile, nu face decat sa dezechilibreze si sa adanceasca deficitul. Pensiile se platesc pe baza salariilor nu pe baza de acumulari trecute", a mai spus Lazea.

Economistul-sef al a explicat ca, daca se aplica cresterea cu 40% din septembrie, vom ajunge in 2022, cand efectul va fi incorporat in totalitate, ca salariile si pensiile impreuna sa constituie 22,2% din PIB, reprezentand o crestere de peste 6% fata de anul 2015.

"Am avut o pierdere din relaxare fiscala de venituri de 3%. Avem o crestere potentiala prevazuta din salarii si pensii de 6%. Astfel, 6 si cu 3% inseamna 9% pe care cu ce ii acoperi? Cu promisiuni", a mai spus Lazea.

Acesta a adaugat ca este o iluzie daca se considera ca toate aceste pierderi si cheltuieli crescute pot fi compensate cu masuri de genul eliminarea pensiilor speciale pentru 9.000 de persoane (magistrati, diplomati, aviatori).