Ordonanţa militară numărul 7: Carantină totală în localitatea Ţăndărei. Se anulează mai multe zboruri comeriale

Ministrul Ion Marcel Vela a anunţat într-o conferinţă de presă că a fost emisă Ordonanţa militară numărul 7 prin care se instituie carantină totală în localitatea Ţăndărei şi se anulează mai multe zboruri comeriale.

Ordonanţa militară numărul 7: Carantină totală în localitatea Ţăndărei. Se anulează mai multe zboruri comeriale

 

Declaraţia lui Ion Marcel Vela:

- Romania traverseaza una din cele mai dificile perioade. Protejarea cetatenilor nostril e o prioritate care concentreaza eforturile tuturor. Distantarea sociala e unica solutie in acest moment. Stiu ca e extrem de greu. In aceasta luna are loc una din cele mai importante ale crestinatatii. Vom petrece intr-un mod atipic.

- E greu. Va rugam sa respectati indicatiile si sa intelegeti ca acesta perioada va trece cu bine doar daca respectam regulile. Haideti sa luptam cu totii cu acest virus.

- Scopul nostru comun e sa castigam razboiul cu acest virus perfid.

- Am semnat astazi o noua ordonanta. Am semnat astazi o noua ordonanta militara pe care domnul Ludovic Orban a semnat-o.

- Inainte de a va spune ce prevede ordonanta vreau sa va mai spun cateva lucruri. Trebuie sa adaptam masurile pentru a ne asigura ca diminuam la minim orice risc. Din pacate un alt factor care ne determina sa introducem o noua ordonanta este comportamentul unor oameni. Vreau sa le comunic. Legea e pentru toti si toti trebuie sa o respectam.

- In Ialomita din totalul cazurilor confirmate pozitiv de 48 de persoane, 31 sunt din Tandarei. Iar din tottalul de 8 pacienti decedati 7 sunt din Tandarei.

- Fac indemn la respectarea ledilor in vigoare, avem deja un arestat ce nu s-a supus carantinei.

- Avem primul cetatean care a fost arestat pentru ca nu a respecat regulile, din Vaslui.

Am stabiit in Ordonanta:

Se instituie carantina pentru Tandarei. Vom permite intrarea si iesirea doar pentru transportul de marfa, pentru aprovizionarea populatiei. Vreau sa anunt cetatenii din Tandarei ca masurile de verificare se realizeaza de catre personalul structurilor ministerului afacerilor interne. Vom aplica legea

Consiliul judetean Ialomita va lua masuri pentru functionarea asistentei sociale. Este strict interzisă intrarea si iesirea din Ţăndarei.

Oprirea zborurilor 

Avand in vedere ca multe tari au intrat in zona rosie am dispus oprirea zborurilor catre aceste tari in si din aceste tari, pentru o perioada de 14 zile, incepand de maine, ora 23.

Avand in vedere ca multe tari au intrat in zona rosie am decis sa suspendam toate zborurile efectuate de operatori economici spre Austira, BELGIA, SUA, MAREA BRITANIE, OLANDA, TURCIA, IRAN, IRLANDA pentru o perioada de 14 zile incepand de data de maine. Aceasta măsura nu se aplica operatorilor de transport marfa, zboruri umanitare..

Aceste restrictii se aplica doar zborurilor comerciale. Ne-am gandit si am reststrictionat ca aceste zboruri nu se refera la zborurile medicale.

O alta prevedere se refera la prelungirea blocarii transportului catre Italia Austria Olanda si Turcia si din aceste tari catre Romania.

Avem si o veste buna. Am primit o solicitare pentru un transport si am introdus in oug  o masura privin zborurile  efectuate de operatori pentru  transpotul lucratorilor sezonieri din Romania spre alte state. Cu avizul autoritatilor competente. Aceste zboruri nu se refera la domeniul sanitar si a muncii din zonei asistentei sociale.

Pentru ca transportatorii sunt importanti am stabilit pentru conducatorii de masini cu masa mai mare de 4,5 ce nu prezinta simptome, o declaratie in care isi asuma cazarea, dar nu in familie. Ei nu trebuie sa nu aiba la intrarae in tara simptome de infectare cu coronavirus.

Am luat o decizie care ajuta traficul international si fluidizeaza traficul la granita conducatorii transport marfa nu vor mai completat decalarati daca vor respecta colidoarele de transport sau daca tranzitarea se va face in maxim 48 de ore si cu opriri in locurile permise.

Am luat o decizie care ajuta traficul international si limiteaza aglomeratiei de la punctele de frontiea. Conducatorii camioanelor de transport marfa care tranziteaza Romania nu vor mai completa declaratiile epidemilogice daca utlizeaza coridoarele de tranzit. Este interzisa abaterea de la aceste coridoare.

De la intrarea in tara cond auto strain este obligat sa puna in parbriz un colant care va indentifica acest tip de transport si sa aibe un formular de tranzit.

Pentru a ajuta medicii asistenti si familiile lor am stabilit ca ministrele vor asigura spatii hoteliere personalului sanitar. Vreau sa multumesc unui cetatean din Raduti care a pus la dispozitie un hotel cu 90 de camere.

La solicitarea domnului Costel Alexe am introdus in ordonanta un articol pentru a preveni infractiunile silvice in aceasta perioada.

Ordonanta militara nr 7 va fi publicata in Monitorul Oficial.

 

Declaraţia lui Bogdan Despescu

In ultimele 24 h au fost verificate aproape 15000 de persoane. S-a actionat pt verificarea persoanelor care sunt autoizolate si in carantina. Verificare restrictiilor de circulatie a reprezentat o activitate importanta pentru noi. Au fost intocmite 400 de dosare penale celor care au zadarnicit ordinele impuse.

Prin Nadlac 2 intra si ies doar tiruri si camioane cu marfa. Pe la Nadlac 2 trec doar operatori economici. Transportatorii sunt foarte important pentru noi si le asiguram un flux de transport.

Avem 30.000 de cadre si ajutor de la 1000 de cadre militare/ Punctul Nadlac 2 are 14 benzi de lucru/ Colegii mei sunt sprijiniti de peste 4000 de politisti locali/ Peste 30.000 de angajati ai MAI actioneaza zilnic.

Avem si situatii care au necesitat o atentie deosebita, un exemplu fiind Suceava. In Tandarei si Barbulesti oameni nu au inteles ca este nevoie sa respecte restrictiile acolo am actionat cu politisti trimisi din Bucuresti.

- Structurile MAI au organizat masuri de siguranta a orasului Suceava. In judetul Ialomita oamenii nu au inteles ca e nevoie sa respecte restrictiile impuse. Am actionat cu forte marite. La Tandarei si Barbulescu am aplicat 170 de sactiuni conventionale.

-Aceste masuri nu sunt luate pentru ca asa ne dorim noi. Sunt luate pentru ca asa sunt necesare. Cetatenii trebuie sa respecte masurile luate de autoritati.

 

Declaraţia lui Raed Arafat

- La Arad si Timisoara au fost trimisi medici specialisti in epidemiologie, au fost detasati la prefecturi pentru a ajuta la problemele cu care se consulta spitalele locale.

 


Ludovic Orban a spus, după întâlnirea care a avut loc la sediul MAI, cu ministrul de Interne, Marcel Vela, că sâmbătă va fi dată o nouă ordonanţă militară, premierul afirmând că documentul este aproape finalizat.

Guvernul urmează să emită, sâmbătă, cea de-a şapte ordonanţă militară, de la instituirea stării de urgenţă.

Premierul Ludovic Orban a spus că, în cadrul discuţiei pe care a purtat-o cu Marcel Vela, a evaluat situaţia şi documentul este aproape finalizat.

Sursa citată a precizat că ordonanţa militară va fi prezentată sâmbătă.

„Am evaluat situaţia, am pregătit elementele pentru o nouă ordonanţă militară, care va fi prezentată de echipa de la Ministerul de Interne în cursul zilei de astăzi (sâmbătă - n.red.). Am terminat evaluarea. E aproape în forma finală ordonanţa. Am evaluat lcurările în ţară şi capacitatea de carantinare”, a declarat acesta la ieşire din sediul MAI.

Premierul spune că a stabilit împreună cu Marcel Vela noi măsuri de pregătire a spitalelor care urmează să primească pacienţi infectaţi cu covid şi o serie de alte elemente importante, care vor fio anunţate în cursul zilei.