Ordonanța guvernului care îngheață salariile ar putea fi declarată neconstituțională

Sindicaliștii din Învățământ au făcut plângere la Avocatul Poporului împotriva Guvernului Cîțu, care a emis abuziv și neconstituțional ordonanța de înghețare a salariilor. Sindicaliștii cer, totodată, atacarea actului normativ la Curtea Constituțională, arătând faptul că actul normativ nu are avizul CES.

Ordonanța guvernului care îngheață salariile ar putea fi declarată neconstituțională

Federația Sindicatelor din Învățământ ”Spiru Haret” a cerut instituției Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituțională Ordonanța de Urgență a Guvernului Cîțu nr.226/2020, care prevede înghețarea drepturilor salariale din sectorul bugetar până în anul 2022.

”Textul art.1 alin (4) din Constituție instituie principiul separației și echilibrului puterilor în cadrul democrației constituționale, sens în care s-a pronunțat Curtea Constituțională prin Decizia nr.1221/2008 referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.136/2008 privind stabilirea unor măsuri pentru salarizarea personalului din învățământ în anul 2008. După cum s-a pronunțat deja Curtea, ordonanța de urgență, ca act normativ ce permite Guvernului să facă față unei situații extraordinare, se justifică prin necesitatea și urgența reglementării acestei situații care, datorită circumstanțelor sale, impune adoptarea de soluții imediate în vederea evitării unei grave atingeri aduse interesului public. În cazul de față însă, prin emiterea OUG 226/2020, Guvernul României și-a exercitat abuziv dreptul de apreciere, Executivul substituindu-se Legislativului, privând personalul din învățământ de drepturile salariale stabilite prin lege. Practic, Guvernul a extins delegarea legislativă dincolo de limitele instituite de Constituția României, dispunând modificarea arbitrară a dispozițiilor dintr-o lege prin intermediul unei ordonanțe de urgență, ceea ce reprezintă o evidentă exercitare abuzivă a prerogativelor de care dispune”, se arată în plângerea adresată Avocatului Poporului de către Federația Sindicatelor din Învățământ ”Spiru Haret”.

Ordonanța încalcă legea

Un alt motiv de neconstituționalitate a Ordonanței Guvernului Cîțu este acela că a fost emisă fără consultarea unuia dintre organismele sociale interesate în realizarea politicii interne, respectiv Consiliul Economic și Social, susțin sindicaliștii. Aceștia relevă faptul că, în conformitate cu dispozițiile art.2 alin (1) din Legea nr.248/2013, Consiliul Economic și Social este consultat obligatoriu asupra proiectelor de acte normative inițiate de Guvern.

”Ori, proiectul ordonanței de urgență a fost trimis CES fără să aibă avizele ministerelor de resort, motiv pentru care nu a intrat în discuția Consiliului, fiind restituit în vederea obținerii avizelor ministerelor de resort. Potrivit legii, Consiliul Economic și Social avizează proiectele de acte normative inițiate de Guvern în domeniile politici economice, politici financiare și fiscale, relații de muncă, protecție socială, politici salariale și egalitate de șanse și tratament. În virtutea acestor prerogative, CES trebuia să avizeze proiectul de ordonanță de urgență a Guvernului înainte de aprobarea sa. Prin inexistența avizului Consiliului Economic și Social, apreciem că OUG 226/220 a fost emisă cu încălcarea dispozițiilor art.141 din Constituție”, se mai precizează în documentul Federației Sindicatelor din Învățământ ”Spiru Haret”.

Cadrele didactice, țepuite de două ori

Potrivit OUG 114/2018, care completează Legea cadru 153/2017, personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere și personalul de îndrumare și control din învățământ ar fi trebuit să beneficieze, începând cu 1 septembrie 2020, de salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022.

Termenul a fost prorogat pentru 1 septembrie 2021 de către Guvernul Orban, prin OUG 135/2020. Ulterior, în ultima zi a anului 2020, în Monitorul Oficial a apărut Ordonanța Guvernului Cîțu, care proroga aplicarea majorărilor salariale până în anul 2022.

Sursa: Național