O problemă cu vampiri în Serbia secolului 21

În 2012, Consiliul Local al satului Zarozje din Serbia a emis o avertizare de sănătate publică, îndrumându-i pe localnici să așeze usturoi pe pervazul ferestrelor și pe ramele ușilor și să pună cruci sfințite în casele lor.

O problemă cu vampiri în Serbia secolului 21

Motivul pentru care a fost emisă avertizarea? Se credea că Sava Savanovic, cel mai cunoscut vampir al Serbiei, este în libertate.

După un apogeu al fricii în epoca medievală, panica indusă de ființe supranaturale a devenit oarecum un lucru rar în secolul XXI. Dar legenda lui Savanovic are o putere puternică asupra locuitorilor din Zarozje.

Povestea vampirului datează de înainte de 1880, când faimosul autor sârb Milovan Glišić a folosit o repovestire a poveștii din folclor ca inspirație pentru cartea sa, După nouăzeci de ani.

Se crede că, după ce a fost ucis pentru uciderea femeii pe care o iubea, pentru că aceasta îi refuzase cererea în căsătorie, Savanovic bântuia o moară de apă situată pe râul Rogacica din Zarozje. Legenda spune că cei care veneau la moară pentru a-și măcina cerealele riscau să fie prădați de vampir.

Moara pe care se zvonea că o bântuie Sava Savanovic a rămas în funcțiune până în anii 1950, servind nevoile micului sat din apropiere. După închiderea acesteia, familia Jagodić, ai cărei membri dețineau încă moara, au început să o promoveze ca pe o atracție turistică, datorită legendei din spatele ei și a legăturii sale cu Milovan Glišić.

Clădirea, deja îmbătrânită și deteriorată când a fost închisă, a petrecut următoarele decenii în paragină. Fie din teama de a tulbura vizuina lui Savanovic, fie pentru a îmbunătăți mistica atracției turistice, familia Jagodić nu a efectuat niciodată reparații structurale la moara putrezită. În 2012, deceniile de expunere la furia elementelor naturii și lipsa de întreținere au provocat într-un final prăbușirea clădirii.

Având în vedere că de acum se credea că vampirul a rămas fără adăpost după pierderea vizuinii sale preferate, primarul și consiliul local din Zarozje au emis o avertizare publică neobișnuită celor care locuiau în zonă.

„Oamenii sunt îngrijorați, toată lumea cunoaște legenda acestui vampir și gândul că acum este fără adăpost și își căută altă locuință și, eventual, alte victime este terifiant”, a spus primarul Miodrag Vujetic într-un interviu acordat la acea vreme pentru ABC News. „Suntem cu toții înspăimântați”.

În ciuda tonului serios al declarației primarului, două motive au stat la baza avertizării publice. Primul este că avertizarea a fost emisă din credința că Savanovic era real și periculos. A doua, raportată mai pe larg de puținele agenții de presă occidentale care au acoperit incidentul din 2012, a fost că avertizarea și alte declarații oficiale au fost făcute pentru a atrage mai mulți turiști în sat și în zonele înconjurătoare.

În interviul din 2012 pentru ABC News, primarul Vujetic și-a apărat satul: „Înțeleg că oamenii care locuiesc în alte regiuni din Serbia râd de temerile noastre”, a spus el, „dar aici majoritatea oamenilor nu au nicio îndoială că există vampiri”.

O altă declarație a fost făcută de Slobodan Jagodić, unul dintre proprietarii morii, în momentul prăbușirii sale. "Am fost prea speriați să o reparăm, să nu-l deranjăm pe Sava Savanovic ... Este și mai rău acum că s-a prăbușit din cauza lipsei reparațiilor", a spus Jagodić în timpul unui interviu, de asemenea, pentru ABC News.

Cu toate acestea, alții au fost mai puțin pregătiți să accepte existența legendarului vampir.

În 2008, Radoslav Jagodić, membru al familiei proprietarilor morii, a fost intervievat de cotidianul sârb Politika, despre moară - ca atracție turistică.

„Nu mi-a fost niciodată teamă. Am petrecut nopți în această moară de apă, de cel puțin 50 de ori, singur ”, a declarat Jagodić reporterilor Politika.

În anii de după prăbușirea fabuloasei mori, nu au fost atribuite decese sau boli lui Sava Savanovic - dar reapariția sa a dus la o scurtă creștere a vânzărilor de usturoi în regiune.