Nokia va duce 4G-ul pe Lună

Nokia spune că va construi un sistem de comunicații 4G pentru Lună, ca parte a planului NASA de a stabili o prezență umană pe termen lung acolo.

Nokia va duce 4G-ul pe Lună

Producătorul de telefoane mobile a declarat luni că divizia sa, Nokia Bell Labs, va construi rețeaua celulară, care va fi instalată pe lună până la sfârșitul anului 2022.

Rețeaua va facilita comunicațiile pentru astronauți, permițând activități precum controlul de la distanță al roboților de pe lună, navigație în timp real și streaming de înaltă definiție.

Compania finlandeză va fi finanțată de NASA cu 14,1 milioane de dolari pentru a dezvolta sistemul.

Tehnologia crucială pe care NASA dorește să o dezvolte pentru programul său de aterizare pe lună Artemis este doar o singură piesă dintr-un plan mai mare, agenția spațială acordând 370 de milioane de dolari către 14 companii.

Alte domenii în dezvoltare sunt inovațiile în gestionarea fluidelor criogenice, inovația suprafeței lunare și capacitatea de coborâre și aterizare.

Echipamentul construit de Nokia va include o stație de bază, antene și software - este conceput pentru a rezista lansărilor dure și aterizărilor lunare și condițiilor extreme în spațiu.

Nokia este în parteneriat cu compania americană Intuitive Machines, pe care NASA a ales-o să construiască un mic „hoper lander” care poate accesa craterele lunare și poate extrage date de înaltă rezoluție ale suprafeței lunare pentru o distanță scurtă.

"Rețelele de comunicații fiabile, rezistente și de mare capacitate vor fi esențiale pentru susținerea prezenței umane durabile pe suprafața lunii", a spus Marcus Weldon, directorul tehnologic de la Nokia.