Nemulțumirea în rândul polițiștilor este în creștere- Săptămâna viitoare protestele se mută la Cotroceni

Sindicaliștii din Poliție au anunțat pentru săptămâna viitoare acțiuni de protest la Palatul Cotroceni, în condițiile în care niciun reprezentant al Guvernului nu i-a băgat în seamă. Nemulțumirea în rândul oamenilor legii este în continuă creștere, fapt care a determinat conducerea MAI să trimită structurile de Informații și Protecție Internă să afle cât de nervoși sunt polițiștii.

Nemulțumirea în rândul polițiștilor este în creștere- Săptămâna viitoare protestele se mută la Cotroceni

Chiar dacă niciun membru al Guvernului nu a acceptat vreun dialog cu polițiștii care protestează în stradă de două luni, neliniștea celor aflați la butoanele MAI începe să crească. Polițiștii nu au niciun gând să oprească protestele, anunțând chiar că vor merge la Cotroceni, să-l deranjeze pe președintele Iohannis.

”Săptămâna viitoare se va desfășura ultimul protest din calendar, de data aceasta la Cotroceni. Până acum, singurul dialog pe care l-am avut la acțiunile de protest a fost cu jandarmii, că, în rest, niciun reprezentant al Guvernului nu a stat de vorbă cu noi. Știind că domnul Iohannis este sfătuitorul din umbră al Guvernului ne punem speranța ca măcar dumnealui să înțeleagă rolul și importanța bugetarilor, mai ales în această perioadă de criză pe care o parcurgem”, a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol și secretar general al Federației Publisind.

Sindicaliștii se așteaptă ca Iohannis să ia atitudine față de situația în care se află polițiștii și rezerviștii militari și susțin că nu vor mai accepta ca Legea salarizării să fie încălcată.

”Nu ne vom opri aici, acțiunile de protest vor înceta numai după  ce Guvernul va renunța la aceste măsuri de austeritate, care sunt menite să ne sacrifice încă o dată în ultimi 10 ani”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Polițiștilor Europol.

Următorul pas: blocarea activității

Următoarea etapă a protestelor nu va mai fi în stradă, ci se va merge direct pe blocarea activității în aproape toate sectoarele bugetare, amenință sindicaliștii.

”După protestul de la Administrația Prezidențială o să stabilim un nou calendar de proteste pentru perioada următoare  și mai mult ca sigur că vom vorbi despre alte forme de protest, nu neapărat adunări publice, ci vom recurge și la conflicte colective de muncă, conform legii. Mai exact, vom ajunge la blocarea activității la nivelul instituțiilor publice pe care le reprezentăm și aici mă refer la administrație publică locală și centrală, grefieri, polițiști din penitenciare, asistența socială, polițiști, probațiune. Polițiștii deja au adoptat această formă de protest, dar este foarte greu de evidențiat. Avem colegi care în ultimele săptămâni au intervenit doar la apelurile de urgență și tot ce nu a fost urgență nu au mai îndeplinit. La Ordine Publică au ieșit colegii în teren, s-au dus pe zona de responsabilitate și au așteptat să treacă timpul. La patru județe au fost depuse circa 200 de notificări ale polițiștilor care refuzau să mai îndeplinească sarcini din afara fișei postului”, a mai precizat președintele Sindicatului Europol, Cosmin Andreica.

DIPI ia pulsul polițiștilor

Surse din cadrul MAI ne spun că Structurile de Informații și Protecție Internă au fost trimise în unitățile de poliție pentru a verifica starea de spirit a polițiștilor. Acestea vor să vadă dacă nemulțumirile polițiștilor față de măsurile de austeritate ale Guvernului ar putea afecta capacitatea acestora de a răspunde la comenzi, existând o temere că angajații MAI nu ar fi dispuși să accepte aceste măsuri. Pe de altă parte, Direcția Generală de Management Operațional a obligat unitățile de poliție din țară să raporteze zilnic numărul de amenzi și de avertismente date de polițiști pe Legea 55.

”Aceasta înseamnă că au stabilit indirect o normă de amenzi. Cert este că a apărut un nou indicator de performanță, amenzile la Legea 55. Aceste raportări pe contravenții nu s-au făcut niciodată la direcție, ci doar la nivelul unității. Acum vorbim despre o obligativitate de a comunica zilnic până la o anumită oră la Centrul Operațional din cadrul Poliției Române”, a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

Sursa: Național