Mucegaiul de la Cernobîl ar putea proteja viitoarele baze de pe Lună sau Marte

Un experiment de pe Staţia Spaţială Internaţională a arătat că mucegaiul de la Cernobîl reduce cantitatea de radiaţii cosmice. Mucegaiul ar putea fi folosit pe viitoarele baze de pe Lună şi de pe Marte. Avantajul este că nu trebuie transportată decât o mică cantitate de mucegai.

Mucegaiul de la Cernobîl ar putea proteja viitoarele baze de pe Lună sau Marte

Cea mai mare problemă a exploratorilor spaţiului este radiaţia cosmică. Într-o călătorie spre Marte, corpul tău ar absorbi 60% din radiaţia admisibilă pentru o viaţă întreagă.

Iar soluţia ar putea veni de la Cernobîl. Să spunem că dezastrul de acolo are şi o parte bună. Astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională au demonstrat că mucegaiul crescut în apropierea reactorului poate ecrana radiaţiile.

Testele făcute au dus la concluzia că un strat de 9 centimetri de mucegai, amestecat cu sol marţian, ar bloca practic radiaţiile cosmice atât de nocive. Avantajul e că doar o cantitate mică trebuie transportată, după care mucegaiul va fi crescut la viitoarea bază marţiană sau lunară.

Profesorul Horia Banciu, biolog la UBB Cluj, crede că e o soluţie viabilă.

„Aceste mucegaiuri melanice s-a constatat că pot să reziste la doze de sute de ori mai mari de radiaţii electromagnetice de tipul radiaţiilor GAMA, de sute de ori mai mari ca cele cu care suntem noi obişnuiţi. Deci aceste mucegaiuri nepretenţioase, negre, pot să fie crescute pe suprafeţe care pot fi folosite în colonizarea planetei Marte”,a explicat prof. Horia Banciu, biolog la UBB Cluj.