Moldoveancă infectată cu noul virus COVID-19 în Italia

O moldoveancă care se află în Italia a fost diagnosticată cu coronavirus de tip nou. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene informează despre rezultatul pozitiv al testului prelevat în urmă cu două zile, după ce femeia a intrat anterior în contact cu o persoană infectată cu virusul COVID-19. În cazul altei moldovence, rezultatele vor fi gata în următoarele zile, transmite IPN.

Moldoveancă infectată cu noul virus COVID-19 în Italia

Şi cea de-a doua femeia s-a aflat în contact cu o cetăţeană italiană infectată. Potrivit MAEIE, starea de sănătate a celor doua persoane este bună şi nu necesită internare. Ele sunt plasate în carantină la domiciliu, Serviciul de Sănătate Publică din Italia oferindu-le asistenţa necesară. 

În prezent, Ambasada Republicii Moldova la Roma, împreună cu Consulatul General de la Milano şi Consulatul de la Padova, se află în legătură constantă cu autorităţile italiene cu atribuţii în gestionarea situaţiei privind coronavirusul

MAEIE informează că cetăţenii Republicii Moldova care se confruntă cu o situaţie dificilă pe teritoriul Italiei pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon de urgenţă – Ambasada Republicii Moldova la Roma:+39 3294421091; Consulatul General de la Milano: +39 3206108989 şi Consulatul din Padova: +39 3805905331. De asemenea, poate fi solicitată asistenţă la Centrul de Apel al MAEIE:  0 80 090990 (apeluri din Republica Moldova) sau +373 22 788722 (apeluri din străinătate).

De asemenea, conform ultimelor informaţii comunicate Ambasadei Republicii Moldova la Tokyo, cei trei cetăţeni moldoveni, dintre care doi deţin şi cetăţenie română, membri ai echipajului navei de croazieră Diamond Princess, au fost debarcaţi şi transferaţi într-o unitate specială, în apropiere de Tokyo, în localitatea Wako din prefectura Saitama. Rezultatele ultimelor teste medicale atestă absenţa virusului coronarian. Ei se vor afla, ca măsură preventivă, în următoarele 14 zile în carantină, într-un campus unde fiecare persoană va dispune de cameră separată cu balcon şi bloc sanitar individual.

Misiunea Diplomatică din Japonia se află în contact permanent cu cei trei cetăţeni aflaţi în carantină şi anunţă că în cazuri de urgenţă cetăţenii ţării noastre aflaţi în Japonia pot contacta misiunea diplomatică la numărul: +810 80 8850 7372.

Conform datelor Centrului European pentru Controlul Bolilor, prezentate de Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică, începând cu 31 decembrie 2019 şi până pe 28 februarie 2020, au fost raportate 83 396 cazuri de infecţie COVID-19, confirmate clinic şi de laborator. De asemenea s-au înregistrat 2 858 de decese (China – 2789,  Hong Kong – 2, Iran – 26, Korea – 13, Italia – 17, Filipine – 1, Japonia – 3, Franţa – 2, Taiwan – 1, cazuri din contul transportului internaţional Japonia – 4).

Autorităţile din Republica Moldova constată un grad crescut de alertă privind situaţia epidemiologică prin infecţia cu coronavirusul de tip nou şi declară cod galben la nivel naţional.