Ministrul Muncii vrea să scoată pensionarii din rândul bugetarilor

Anunțul interzicerii cumulării pensiei cu salariul de la stat este, de fapt, un atac prin învăluire făcut de Guvern la adresa tinerilor pensionari din sistemul de Apărare și Ordine Publică. Federațiile sindicale i-au atras atenția ministrului Muncii că poate reglementa acest domeniu, fără pagubele colaterale produse în Educație, Sănătătre și la CFR.

Ministrul Muncii vrea să scoată pensionarii din rândul bugetarilor

Ministrul Raluca Turcan este decisă să nu renunțe la actul normativ care va interzice românilor să cumuleze pensia cu salariul la stat.

”Vor fi câteva principii de bază. Unul este acela de a permite celor care doresc să lucreze în sistemul public să muncească o perioadă mai lungă de timp. În acelaşi timp, în momentul în care se face această opţiune pentru activitate la stat să nu se cumuleze şi pensia, evident tot din resurse publice. În momentul în care un pensionar doreşte să se reangajazeze la stat până la vârsta maximă de pensionare, poate să o facă”, a declarat în Parlament Raluca Turcan.

La întâlnirea cu federațiile sindicale, ministrului Muncii i s-a atras însă atenția că măsura va avea consecințe catastrofale în multe sectoare. Sindicaliștii au cerut autorităților să recunoască faptul că viitorul act normativ este pregătit, cu dedicație, pentru cei din Poliție, Armată și SRI, aceștia fiind singurii care ies la pensie la vârste de 45-50 de ani.

Aceștia au propus, ca soluție pentru ieșirea din impas, ca legislația să prevadă interdicția pentru cei care se pensionează din sectorul Apărare și Ordine Publică de a se mai angaja la stat pe o perioadă de 10 ani, așa cum se practică și în alte țări europene.

10.000 de profesori mai puțin

Dacă Guvernul va emite o ordonanță care să îi oblige pe bugetari să aleagă între pensie și salariu, în secunda următoare 10.000 de profesori vor ieși din sistem. Și asta în condițiile în care personalul calificat din învățământ este deja deficitar, în prezent activând 3.000 de suplinitori.

Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a admis dificultățile cu care se confruntă sistemul în angajarea de personal calificat și și-a exprimat speranța că se vor putea găsi soluții de compromis.

”Sunt convins că va fi posibilă plata cu ora, chiar pentru acei colegi ai noștri care au calitatea de pensionari. Dacă nu ar fi posibilă plata cu ora în sistemul de învățământ, o resursă umană și așa deficitară din perspectiva calificării și a competenței, ar deveni încă și mai mare problemă din această perspectivă. Practic, am duce școala românească mult mai mult către personal necalificat în învățământ și sunt convins că nimeni nu își dorește acest lucru. Subliniez, e vorba de plată cu ora și în universitar, și în preuniversitar”, a afirmat ministrul Sorin Câmpeanu.

Soluția ministrului Educației nu pare însă deloc viabilă, prefigurându-se o gravă criză de personal în sistem.

Trenurile trag pe dreapta

Măsura anunțată de Guvern va avea implicații devastatoare la CFR Călători, unde sute de mecanici de locomotivă se află în situația de a cumula pensia cu salariul. Plecarea acestora va bloca, efectiv, funcționarea societății, provocând chiar închiderea acesteia.

”Curtea Constituțională a decis clar că interzicerea cumului pensiei pentru limită de vârstă aparținând sistemului public de pensii cu veniturile salariale obținute în cadrul regiilor autonome, societăți și companii naționale și societăți naționale la care capitalul social este integral sau majoritar de stat încalcă Constituția României. CCR a subliniat că măsurile de cumulare a pensiei cu salariu vin pe fondul unei puternice crize a forței de muncă în țara noastră, îmbătrânirea populației, deprofesionalizarea tinerilor și migrația masivă a forței de muncă. O astfel de interdicție ar conduce la adâncirea crizei forței de muncă, la crearea de dezechilibre în anumite sectoare de activitate, unde formarea profesională este de durată și nu pot exista soluții imediate”, a precizat Maxim Rodrigo, președintele Federației Sindicatelor din Transporturile Feroviare din România.

Sursa: Național