Ministrul Muncii: Vor fi construite centre pentru vârstnici și pentru persoane cu dizabilităţi

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a declarat joi, la Petrila, în județul Hunedoara, că instituția pe care o conduce intenţionează să construiască reţele sociale după normativele europene, prin care să poată fi oferite servicii sociale integrate, finanţarea acestor proiecte urmând să fie făcută din fonduri europene sau prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Ministrul Muncii: Vor fi construite centre pentru vârstnici și pentru persoane cu dizabilităţi

Prezentă la redeschiderea Centrului de zi pentru copiii din familii aflate în dificultate din oraşul Petrila, Raluca Turcan a arătat că proiectul derulat de Asociaţia Salvaţi Copiii poate fi apreciat ca o "realizare remarcabilă" care a venit în sprijinul unor copii aflaţi în situaţii de vulnerabilitate extremă.

Raluca Turcan: "În calitate de ministru îmi doresc foarte mult ca la nivel naţional să reuşim să multiplicăm astfel de centre şi astfel de acţiuni şi activităţi care reprezintă un sprijin ţintit pentru copii sau oameni în nevoie. Salvaţi Copiii este un exemplu de bună practică în materie de activitate nonguvernamentală, un exemplu despre cum poţi să sprijini societatea acolo unde statul nu ajunge, strângând în jurul tău oameni inimoşi".

Ministrul Muncii a mai menţionat că se intenţionează construirea unor reţele sociale din care să facă parte centre care pot oferi servicii sociale integrate, în funcţie de profilul persoanelor vulnerabile.

Centre pentru vârstnici și pentru persoane cu dizabilități

Raluca Turcan: "Intenţionăm ca pe fonduri europene şi în exerciţiul financiar viitor şi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă să construim reţele sociale care să găzduiască centre de zi, centre pentru vârstnici, centre pentru persoane cu dizabilităţi, care să răspundă normelor europene şi care, împreună cu echipe integrate, să poată să ofere servicii sociale integrate. Practic, aceasta este a doua direcţie - să nu ne rezumăm doar la nişte beneficii în bani pentru persoanele vulnerabile, ci să creăm servicii integrate de asistenţă socială, asistenţă medicală, îngrijiri la domiciliu, consiliere şcolară, pentru că persoanele vulnerabile au profiluri diferite (...) şi pentru fiecare trebuie să creăm această echipă în centrele sau în comunităţile vulnerabile, care să ofere servicii pe multiple planuri."

Nu în ultimul rând, Raluca Turcan a menţionat că se intenţionează modificarea legislaţiei astfel încât asociaţiile nonguvernamentale să poată intra în parteneriat cu statul.