Ministrul Muncii: Salariile bugetarilor cu venituri mici ar putea să crească, iar cele mari vor scădea

Raluca Turcan face un nou anunţ pentru bugetari. Ministrul Muncii îi anunță pe români că salariile de la stat se vor schimba în noua grilă de salarizare.

Ministrul Muncii: Salariile bugetarilor cu venituri mici ar putea să crească, iar cele mari vor scădea

Vor avea un avantaj cei cu salarii mici, în timp ce persoanele cu venituri foarte mari o să scadă. Există, conform ministrului, salarii de 50.000 de lei la stat.

„Până acum au fost discuții despre sporuri în societate, dar nimeni nu a vorbit de eficiența din instituțiile publice astfel încât sporurile să fie pentru munci dificile sau pentru performanță.

Cei care au venituri foarte mari ar putea să scadă. Sunt unii cu 50.000 de lei pe lună. Sporurile sunt aici de 80%. N-aș vrea să încep spun instituțiile”, a spus Raluca Turcan, ministrul Muncii, la Digi24.

„Este firesc să avem același salariu de bază în plată. Avem unele salarii de bază calculate la nivelul anului 2019, altele la nivelul anului 2022. Cele la  nivelul anului 2022 au și excepții la legea salarizării cu sporuri de 85%. Atunci am solicitat ministerelor de linie, care sunt responsabile cu familiile ocupaționale, ca pe un set de principii pe care noi le-am identificat să vină cu propria viziune.

Sporurile în noua lege a salarizării să fie la maximum 20% din nivelul salariului”, a mai spus Turcan.

Turcan spune că a solicitat tuturor ministerelor de linie sa prezinte propria viziune in privinta salarizarii în sistemul public.

„Am solicitat ministerelor de linie să prezinte propria viziune în privința salarizării în sistemul public plecând de la niște principii pe care Ministerul Muncii le-a identificat: Să existe unitate în privința salariului în plată, care se calculează pentru toate categoriile socio-profesionale. Noi propunem ca salariul de bază la care să se raporteze calculul salariilor să fie 2.300 de lei, nivelul salariul minim brut pe economie. Dacă sunt sporuri care sunt necesar a fi acordate, ele să nu depășească 20% din nivelul salariului de baza. Sistemul sporurilor să fie revizuit radical, unele sporuri să fie acordate în sume fixă pentru că presupun expunerea la condiții de muncă identice și altele eliminate și în domeniile respective să se prefere o reașezare pe grilă de salarizare a salariilor în plată”, spunea ministrul Muncii în urmă cu o zi.