Ministrul Muncii: Stagiul minim de cotizare va rămâne 15 ani, iar pensiile vor fi recalculate după o nouă formulă, va fi inclus și indicele de corecție

Ministrul Muncii, Raluca Turcan declara în emisiunea de la Digi că pensiile vor fi recalculate țînându-se seama și de indicele de corecție , dar stagiul minim de cotizare va rămâne minimum 15 ani.

Ministrul Muncii: Stagiul minim de cotizare va rămâne 15 ani, iar pensiile vor fi recalculate după o nouă formulă, va fi inclus și indicele de corecție

„În România avem  930.000 de beneficiari de pensie minimă socială de 800 de lei care pentru a o accesa au nevoie de un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Așadar rămâne stagiul minim de cotizare. De asemenea pensiile vor fi recalculate după o nouă formulă care va include și indicele de corecție”.

„Am creat oportunitata de a-ti cumpara vechime pentru pentru a accesa pensia minima sociala. Poti sa cumperi maxim 6 ani de vechime”.

„Pentru că unii erau foarte speriați cu eliminarea indicelui de corecție care ar putea conduce la scăderi de pensii, acest indice de corecție se va regăsi într-o nouă formulă de calculare a pensiilor”, a declarat Turcan la Digi24.

Întrebată ce face acel indice de pensii, ministrul răspunde: „acel indice de corecție este un indicator scos din burtă de către PSD pentru a echilibra sistemul de pensii, după care când au trecut contribuțiile de la angajator la angajat acest indice de corecție a explodat și am ajus la o inechitate nejustificată în sitemul de pensii în care oameni pensionați în zile diferite, doar pentru că au avut un indice de corecție diferit au beneficiat de pensii și cu 40% mai mari unii față de alții în condiții egale”.

”Această formulă de calcul va aduce o predictibilitate în privința calcularii pensiilor pe termen lung astfel încât orice majorare de pensie să fie scoasă din pixul politicienilor”.

”Știm foarte bine că ani la rând milioane de pensionari au fost amăgiți cu creșteri spectaculoase de pensii, cele mai multe nesustenabile și va dau exemplul anului 2019 când pensionari erau amăgiți că pensiile vor crește cu 40% însă în 2019 deja deficitul la bugetul de pensii era de 3.2 miliarde, cheltuielile erau de aproximativ 69 de miliarde și lor li se promiteau pensii cu 40% mai mari care ar fi condus în anul 2021 la un buget de aproximativ cu 58 de miliarde mai mult, iar în anul 2022 la 152 de miliarde, asta înseamă minciună crasă în priviinta sitemului de pensii”, a adăugat Raluca Turcan.

La declarația lui Florin Cîțu că dacă în următorii 15 ani nu se schimbă nimic, sistemul de pensii va fi în colaps, Turcan declară ca: „Deja sistemul de pensii dă dovadă de slabiciune crunta intrucat deficitul la bugetul de asigurari sociale este de 16,7 miliarde, adica din bugetul de stat, din taxe colectate de la toti romanii, se transfera la bugetul de asigurari sociale 17 miliarde. Acest deficit ar creste daca noi nu am face absolut nimic”.

”La povara sistemul de pensii se adauga si sumele foarte mare din care sunt copuse pensiile speciale, iar daca aceste pensii speciale vor fi eliminate deficitul sistemului national de pensii s-ar reduce cu pana la 5 miliarde”.

„Povara financiara a pensiilor speciale nu este uriasa, ea se rezuma la cateva miliarde, pana in 5 miliarde, insa acolo este o chestiune de inechitate crasa intrucat un beneficiar de pensie speciala poate sa aiba si o pensie maxima de 79,000 de lei in timp ce un benefiar de pensie in sitemul public poate sa aiba o pensie minima de 800 de lei. Media intre cele doua sisteme in sistemul pubic pensia medie este de aporximativ 1500 de lei iar in sistemul de pensii speciale este de aproximativ 9500 de lei”, a declatat ministrul muncii.