Mărturiile militarilor români din Afganistan - Frica îți salvează viața și panica te omoară

Participarea României la misiunea NATO în Afganistan a crescut de la 265 de soldați și 15 medici la 693 de soldați, în ultimii 19 ani, atingând statutul de al cincilea cel mai mare contribuitor militar, plasându-se în spatele Statelor Unite, Marea Britanie, Germania și Italia.

Mărturiile militarilor români din Afganistan - Frica îți salvează viața și panica te omoară

Potrivit Balkan Insight, guvernările succesive au încercat să valorifice acest angajament pentru a câștiga favoruri, dar au plătit un preț sângeros: 27 de soldați români uciși.

Criticii spun că recompensa a fost limitată, având în vedere faptul că românii au încă nevoie de vize pentru a călători în SUA.

Poveștile soldaților români care au slujit în Afganistan

Un interviu a fost realizat de Balkan Insight cu soldații români care au slujit în Afganistan, despre motivele pentru care s-au înscris și provocările și pericolele cu care s-au confruntat.

Majoritatea soldaților au vorbit despre „onoarea” de a-și servi țara și de a contribui la poziția României în politica globală, dar au ezitat să vorbească prea mult despre geopolitică.

Au fost mai deschiși când au discutat despre ceea ce i-a motivat să între în armată și să-și pună viața în pericol în țări îndepărtate.

Printre motivele pentru care au decis să plece departe de familii, soldații români au menționat plata suplimentară cuprinsă între 21.000 și 25.000 de euro pentru o desfășurare a activitatilor militare timp de șase luni, camaraderia și mândria de a sluji fiind de asemenea, motive pentru a alege o carieră militară.

„Dorința de a îndeplini misiunea a fost mai puternică decât frica”

„A avea frică este ceva firesc”, a spus locotenentul Florin Oprea, care a slujit în Afganistan în perioada  2016-17, „dar dorința de a fi alături de plutonul meu, pe care l-am văzut ca o familie, și de a-mi finaliza misiunea au fost mai puternice”.

În prezent, Oprea și alți doi soldați care fac parte din sediul divizional al NATO pentru sud-estul Europei au fost răniți în septembrie 2016, când vehiculul lor a fost lovit de o bombă improvizată în regiunea sudică Kandahar, o fortăreață a talibanilor.

Oprea, care a urmat liceul militar din România de la vârsta de 14 ani, a suferit leziuni la nivelul capului și coloanei vertebrale.

Caporalul Alina Vulcan a simțit frica când a fost pe punctul de a fi ucisă

Caporalul Alina Vulcan a fost în Afganistan mai recent, revenind în România în februarie după o misiune de șase luni.