Marile magazine nu vor mai fi obligate să aibă pe raft 51% alimente româneşti

Marile magazine de produse alimentare nu vor mai fi obligate să comercializeze produse româneşti în proporţie de 51%. Obligaţia a fost abrogată după nici patru ani de aplicare a legii.

Marile magazine nu vor mai fi obligate să aibă pe raft 51% alimente româneşti

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri un proiect de lege care elimină obligaţia ca marii comercianţi să aibă pe rafturi o cotă obligatorie de 51% de produse autohtone.

Pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, lapte și produse de panificație, aceştia vor avea doar obligaţia de a achiziţiona din parteneriate directe şi gradual din fiecare categorie, pentru a asigura accesul consumatorului la produse proaspete.

„În parteneriatele directe se poate stabili de comun acord % (procentul - n. red) de produse alimentare”, este explicaţia adusă de parlamentari pentru modificările adoptate, scrie profit.ro.

Potrivit noilor amendamente, lanţul alimentar scurt este înlocuit cu parteneriatul direct, definit drept relaţia comercială directă dintre comerciant şi cooperativele agricole, asociaţiile de producători agricoli, societăţile comerciale agricole de producţie, producători agroalimentari și distribuitori, între care se încheie un contract comercial pentru minimum 12 luni.

Dispare şi eticheta „carne românească”

Din lege este eliminată şi obligaţia ca vânzătorii să acorde spaţii distincte de expunere şi vânzare produselor româneşti, incluzându-se în schimb prevederea: „Comerciantul poate acorda, prin înțelegerea părților, spaţii distincte de expunere şi semnalizare la raft pentru fiecare produs alimentar, în funcție de țara de origine.”

De asemenea, este eliminată eticheta pentru carnea comercializată pe teritoriul României, care cuprinde menţiuni ca ţara de origine a animalului, de naştere, creştere sau sacrificare.

Totodată, conform modificărilor, produsele din carne comercializate pe piaţa internă nu vor mai cuprinde obligatoriu pe etichetă procentul de carne provenit din România.

De altfel, din lege dispar definiţiile de carne românească (carnea provenită de la animale crescute în fermele din România) şi produs românesc (produs obţinut pe teritoriul naţional din materii prime de bază provenite în proporţie de 100% din fermele din România).