Ludovic Orban: Dacă transmiterea în comunitate rămâne semnificativă, vom prelungi starea de alertă

Premierul Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, la Suceava, că dacă transmiterea în comunitate a noului coronavirus rămâne semnificativă ar putea fi luată în calcul prelungirea stării de alertă.

Ludovic Orban: Dacă transmiterea în comunitate rămâne semnificativă, vom prelungi starea de alertă

Orban susține că cea mai bună modalitate de a limita răspândirea COVID-19 este ca românii să respecte regulile stabilite de autorități.

„Nu i-aș spune val doi, am putea vorbi de un val doi dacă ar fi dispărut complet răspândirea virusului în comunitate, ceea ce nu s-a întâmplat. Noi am luat gradual măsuri de relaxare, la interval de 15 zile, le-am dispus pe baza unor analize, evaluări care au fost făcute de specialiști, care au analizat riscul epidemiologic aferent fiecărei activități pentru care noi am ridicat gradual restricțiile. Sigur că a crescut interacțiunea între oameni, sigur că numărul de contacte este mai mare, atât timp cât s-au deschis terasele, s-au deschis mall-uri, s-au deschis spații comerciale, oamenii se întâlnesc mult mai des și există într-adevăr o creștere pe care o urmărim cu mare atenție, iar cea mai bună modalitate de a o stăpâni este ca românii să respecte regulile pe care le-am stabilit”, a spus Orban.

Ludovic Orban: Analizăm ce se va întâmpla în cadrul acestor 30 de zile

Potrivit acestuia, starea de alertă ar putea fi prelngită, dacă transmiterea în comunitate a virusului rămâne semnificativă.

„Starea de alertă a fost prelungită cu 30 de zile, analizăm ce se va întâmpla în cadrul acestor 30 de zile, dacă rămâne cu transmitere în comunitate semnificativă vom prelungi starea de alertă, dacă nu, nu”, a mai spus premierul.

Miercuri, premierul Ludovic Orban a declarat că a acționat în conformitate cu legea în ceea ce privește prelungirea stării de alertă. Reacția lui Orban vine după ce PSD a acuzat că decizia Guvernului de a informa Legislativul privind prelungirea stării de alertă este „o șmecherie ieftină”.

„Eu am acţionat în conformitate cu legea. Guvernul, la propunerea ministrului de Interne şi a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, în baza evaluărilor făcute de specialişti, a adoptat Hotărârea de guvern de prelungire a stării de alertă, pe o perioadă de 30 de zile. Este clar pentru oricine că este necesară menţinerea stării de alertă, pentru că doar prin această stare de alertă există posibilitatea pentru autorităţi să asigure respectarea măsurilor de protejare a sănătăţii oamenilor. De o bună bucată de vreme, așa-zisa Opoziție, care de fapt deține o majoritate de moment în Parlament, instigă la nerespectarea regulilor