Lista actualizată a ţărilor cu risc epidemiologic ridicat pentru care se impune carantina la sosirea în România

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a actualizat lista ţărilor sau zonelor pentru care, din cauza numărului mare de infectări cu SARS-CoV-2, orice persoană care vine în România din aceste „zone galbene” va trebui să intre în carantină.

Lista actualizată a ţărilor cu risc epidemiologic ridicat pentru care se impune carantina la sosirea în România

Danemarca a fost inclusă în lista ţărilor de risc epidemiologic ridicat prin decizia CNSU, astfel că persoanele care vin din această ţară vor fi plasate în carantină, nefiind admisă niciuna dintre excepţiile aplicate celorlalte state din listă, explicaţia autorităţilor române fiind ”detecţia circulaţiei în populaţia umană a unei noi variante de virus Sars-Cov 2”.

De asemenea, Marea Britanie a fost scoasă de pe lista statelor pentru care e necesară caratinarea. 

”Se aprobă lista ţărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, prevăzută în anexanr.2.(2) Excepţiile de la măsura carantinei prevăzute în Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 36, cu modificările şi completările ulterioare, nu se aplică persoanelor care sosesc din Danemarca”, se arată în decizia adoptată joi de CNSU.  

Lista actualizată a ţărilor cu risc epidemiologic ridicat:  

Andorra

Polinezia Franceză

Cehia

Luxemburg

Belgia

Elveţia

Liechtenstein

Slovenia

Armenia

Franţa

Muntenegru

Austria

Polonia

Georgia

Croaţia

Olanda

Italia

Bosnia şi Herţegovina

San Marino

Macedonia de Nord

Guam

Spania

Portugalia

Slovacia

Iordania

Ungaria

Monaco

Bulgaria

Lituania

Danemarca*.  

*** urmare a detecţiei circulaţiei în populaţia umană a unei noi variante de virus Sars-Cov 2  

În cazul Danemarcei, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă menţionează că decizia includerii în listă a fost luată ca urmare a detecţiei circulaţiei în populaţia umană a unei noi variante de virus Sars-Cov 2. Carantina se instituie pentru orice persoană care vine din Danemarca, inclusiv personal navigant, piloţi, şoferi de vehicule de marfă sau transport persoane.  

Zilele trecute, Danemarca a decis sacrificarea a aproximativ 17 milioane de nurci, după ce s-a descoperit că sunt purtătoare ale unei versiuni mutante de SARS-CoV-2 ce poate fi transmisă oamenilor.  

“Până acum, şase ţări, şi anume Danemarca, Olanda, Spania, Suedia, Italia şi SUA au raportat cazuri de SARS-CoV-2 la fermele de nurci”, indoca un comunicat al OMS, la sfârşitul săptămânii trecute.