Libertatea de expresie nu trebuie să rănească în mod arbitrar și inutil anumite comunități - Prim Ministrul Canadei se distanțează de declarațiile lui Emmanuel Macron

Premierul canadian Justin Trudeau a apărat vineri libertatea de exprimare, dar a atenţionat că „nu este fără limite” şi nu trebuie „să rănească în mod arbitrar şi inutil” anumite comunităţi.

Libertatea de expresie nu trebuie să rănească în mod arbitrar și inutil anumite comunități - Prim Ministrul Canadei se distanțează de declarațiile lui Emmanuel Macron

„Noi am apărat întotdeauna libertatea de exprimare”, a răspuns Trudeau la o întrebare despre dreptul la caricaturizare, inclusiv a profetului Mahomed, aşa cum a făcut-o revista satirică Charlie Hebdo.

„Dar libertatea de eprimare nu este nelimitată”, a atenţionat premierul canadian, citat de AFP. „Noi trebuie să acţionăm cu respect pentru ceilalţi şi să căutăm să nu rănim în mod arbitrar sau inutil pe cei cu care suntem pe cale să împărţim o societate şi o planetă”, a subliniat el.

„Nu avem dreptul, de exemplu, de a striga «Foc!» într-un cinematograf ticsit de lume, există întotdeauna limite”, a explicat Trudeau.

Distanţându-se de poziţia preşedintelui francez Emmanuel Macron, care a apărat libertatea de exprimare într-o formă cât mai largă posibilă, Justin Trudeau a pledat pentru „prudenţă” în acest sens.

„Într-o societate pluralistă, diversă şi respectuoasă ca a noastră, noi trebuie să fim conştienţi de impactul cuvintelor noastre, a gesturilor noastre asupra altora, în special a acelor comunităţi şi a acelor populaţii care suportă încă enorme discriminări”, a apreciat şeful Guvernului canadian.

Trudeau a condamnat totodată recentele atentate din Franţa, calificându-le drept „înspăimântătoare şi îngrozitoare”.

„Este nejustificabil şi Canada condamnă din toată inima aceste acţiuni, fiind în continuare alături de prietenii noştri francezi care trăiesc momente extrem de dificile”, a declarat el.