Jandarm brașovean, atlet de top la 53 de ani

Cu toate că nu a făcut atletism până la 47 de ani, jandarmul Nicolae Brînzoi deţine recordul naţional la suta de metri, la categoria peste 45 de ani, şi se pregăteşte să îl bată şi pe cel de la categoria peste 50 de ani.

Jandarm brașovean, atlet de top la 53 de ani
Jandarmul braşovean Nicolae Brînzoi s-a apucat de atletism la aproape 47 de ani şi, în câteva luni, l-a bătut pe fostul campion naţional la proba de sprint, de aceeaşi vârstă cu el. La acea vârstă, a alergat suta de metri în 13,4 secunde şi a realizat că are potenţial. Acum, la 53 de ani, aleargă în 12,1 secunde şi puţini sunt în lume cei de aceeaşi vârstă care sunt la fel de rapizi. 
 
Nicolae Brînzoi participă de 7 ani la toate campionatele naţionale, la categoria sa de vârstă şi nu are alt rival decât cronometrul. Deţine recordul la categoria +45 de ani şi vrea să-l doboare şi pe cel de la categoria + 50 de ani. Doar faptul că a concurat cu vânt din spate a făcut ca acesta să nu-i aparţină. 
 
Deşi jobul este pe primul plan, Nae, cum îi spun cunoscuţii, găseşte timp să se antreneze din greu câte 3 ore pe zi, 6 zile pe săptămână. Din păcate, însă, Braşovul nu este deloc prietenos cu atleţii, astfel că antrenamentele le face pe unde apucă. 
 
„Fac antrenamente pe Colina Universităţii, chiar mă deplasez foarte des la Sfântu Gheorghe, pentru că acolo au un stadion unde poţi să te antrenezi. În Poiană este mai greu să mă antrenez pentru că vremea este capricioasă aici, la Braşov. Îmi fac un plan de antrenament, în oraş e soare şi vreme bună, iar, când ajung sus, ba ninge, ba plouă şi, imediat, trebuie să-mi schimb planul de antrenament în funcţie de situaţia de acolo. Din păcate, în oraş nu ai unde să te antrenezi în momentul de faţă şi aceasta e cel mai dureros pentru oraşul nostru, că nu există un stadion sau o pistă de atletism. Cred că în oraş sunt foarte mulţi tineri care ar dori să practice acest sport, dar, neavând infrastructură, nu au cum să facă atletism”, spune jandarmul. 
 
Deşi este nevoit să se antreneze la Sfântu Gheorghe (la 35 de kilometri de Braşov), iar drumul zilnic costă bani şi înseamnă două ore pierdute în plus, performanţele lui se îmbunătăţesc continuu, în ciuda faptului că are o vârstă la care mulţi colegi de-ai lui sunt pensionari cu vechime. Nae are noroc că este sprijinit de Valentin Mirea, comandantul Grupării Mobile de Jandarmi Braşov, de câte ori este nevoie. Soţia jandarmului-atlet îi este şi ea alături şi îi acceptă absenţele provocate de pasiune şi cheltuielile provocate de aceasta. La competiţiile internaţionale a avut şansa să fie ajutat cu cheltuielile, cum s-a întâmplat în Spania, însă nu la fel stau lucrurile la întrecerile din ţară sau la antrenamente. 
 

MODELUL LUI NAE, CU 20 DE ANI MAI TÂNĂR DECÂT EL

Idolul jandarmului este recordmanul mondial Usain Bolt (34 de ani), despre care a citit tot ce a putut şi acum încearcă să pună în practică tot ce a dezvăluit jamaicanul.
„Mulţi cred că la atletism e simplu: mergi undeva şi începi să alergi. Antrenamentele nu decurg deloc aşa. Eu am jucat fotbal până la 23 de ani, dar nivelul cel mai înalt la care am ajuns a fost liga a treia. La fotbal, dacă greşeşti, un alt coleg îţi poate repara greşeala sau adversarul poate rata. Aici nu e aşa. Dacă ai comis o greşeală, ai pierdut. Mă uit cum alergam la început: lăsat pe spate, fără o tehnică adecvată. Acum, lucrurile stau cu totul altfel. Pentru sprinteri există mai multe zone. În primul rând, e vorba de plecarea din blocstarturi. Urmează zona de accelerare, cam până la 20-40 de metri, după care cea de viteză, cam până la 80 de metri. Ultima este cea de rezistenţă, când, în cele mai multe cazuri, se decide învingătorul. Trebuie să poţi să dai totul pe aceşti ultimi 20 de metri. Fiecare zonă trebuie antrenată altfel, atât în sală, cât şi pe pistă. Ca să ai viteză, ai nevoie de forţă în picioare şi ai nevoie de o mobilitate foarte bună în zona şoldurilor”, explică sportivul.