Înregistrare audio cu zgomotul sinistru făcut de cutremurul din 4 martie ʼ77

Cutremurul din 4 martie 1977. Peste 1.500 de oameni și-au găsit sfârșitul atunci, iar alți 11.000 au fost răniți

Loading...

Miercuri, 4 martie, se împlinesc 43 de ani de la cutremurul din 1977, care a îndoliat întreaga țară. Singura înregistrare audio cu zgomotul sinistru făcut de cutremurul din 4 martie ʼ77.

Și în ziua de astăzi, oamenii se sperie când se mișcă pământul, cu gândul la marele cutremur din 4 martie ʼ77. Seismul de acum 43 de ani s-a produs în zona Vrancea și a avut magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter. Peste 1.500 de oameni și-au găsit sfârșitul atunci, iar alți 11.000 au fost răniți. Printre cei morți s-au aflat mari personalități: marele actor Toma Caragiu, poeții Alexandru Ivasiuc, A.E Baconski, Veronica Porumbacu, regizorul Alexandru Bocăneț, marea cântăreață Doina Badea împreună cu toată familia și încă mulți alții.

Cutremurul din 4 martie 1977 a avut magnitudine 7,4 pe scara Richter

Zeci de mii de clădiri s-au prăbușit în urma cutremurului din '77. Seismul a avut loc la ora 21:22:22, ora la care oamenii obișnuiau să se adune în fața televizorului. În acea seară fatidică rula filmul „Dulce și amar”, o producție bulgărească.

Zgomotele înfiorătoare au panicat oamenii, ferestrele au început să trepideze, mobila să se miște haotic, apoi zidurile au început să se prăbușească. Unii oameni s-au repezit pe scări, alții au rămas în case. Cutremurul din 1977 a durat 56 de secunde și a lovit atât pe orizontală, cât și pe verticală. A fost la fel de violent ca 10 bombe atomice, au apreciat specialiștii.

Cutremurul s-a simțit în aproape toată Europa de Est, până la Moscova și Sankt Petersburg.

Singura înregistrare cu zgomotul făcut de cutremurul din 1977

Autoritățile au fost luate prin surprindere de catastrofă. La acea vreme, nu existau echipamente de alarmare. Acum, un seism poate fi înregistrat cu 20 de secunde înainte de a se simți, iar la patru secunde de la producere se cunoaște magnitudinea cutremurului. 

În 1977, la noi în ţară existau doar şapte-opt staţii seismice, care înregistrau izolat. Un sistem de înregistrare a cutremurelor nu exista, fiind luată înregistrarea de la faţa locului şi analizată. În aceste situaţii, nici şeful statului nu ar fi putut fi anunţat înainte de producerea cutremurului.

Loading...