IMM Invest - Doar 12 firme acceptate de bănci din 100.000 de cereri depuse

În mai bine de două săptămâni de la lansarea programului guvernamental IMM Invest România, doar 12 firme au fost acceptate de bănci la creditare, iar 312 firme solicitante au fost respinse.

IMM Invest - Doar 12 firme acceptate de bănci din 100.000 de cereri depuse

Potrivit unui comunicat de presă al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentruu IMM (FNGCIMM), situația IMM Invest în perioada 28 aprilie – 14 mai 2020 este următoarea: 96.240 de cereri se afla înregistrate în aplicația imminvest.ro, dintre care 48.712, reprezentand peste 52% din total cereri, au fost transmise către cele 22 de bănci partenere în program, scrie startupcafe.ro.

În urma analizei de solvabilitate a băncilor conform normelor interne de creditare, finanțatorii au aprobat credite de investiții sau pentru capital de lucru pentru 12 IMM -uri.

Un numar de 319 solicitări de creditare au primit refuz din partea băncilor, urmând ca aceste companii să își exercite dreptul oferit de programul IMM Invest de a aplica pentru finanțare la alt finanțator participant în program.

În context, FNGCIMM subliniază în comunicatul de presă că firmele aplicante în programul de creditare au obligația să îndeplinească o serie de condiții pentru a putea primi împrumuturile de la bănci:

– Referitor la IMM-urile care pot beneficia de finanțări garantate de stat în cadrul Programului

În conformitate cu Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 110/2017, cu modificările și completările ulterioare și cu precizările din Schema de ajutor de stat pentru susținerea activități IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, sunt eligibile IMM-urile care nu se aflau în dificultate financiară la data de 31.12.2019, dar care s-au confruntat cu dificultăți sau au intrat în dificultate ulterior, din cauza pandemiei de COVID-19.

– Referitor la structura garanțiilor colaterale ce trebuiesc constituite de IMM-uri

Pentru accesarea unui credit în cadrul programului este obligatorie constituirea de către IMM a următoarelor tipuri de garanții: ipoteca legală mobiliară asupra universalităţii de bunuri mobile sau imobile și ipoteca legală asupra soldurilor creditoare ale conturilor deschise de beneficiar la instituţia de credit finanţatoare.

În cazul creditelor pentru capital de lucru, unde nu este necesară acoperirea cu garanții în proporție de 100% din valoarea creditului, nu se mai solicită alte garanții.

În cazul creditelor pentru investiții, în plus, se mai solicită și constituirea ipotecii legale imobiliare şi/sau mobiliare asupra activelor finanţate din credit, astfel încat, împreună cu garanția de stat, creditul să fie acoperit în proporţie de cel puţin 100%.

Fondul mai precizează că a avut, miercuri, o discuție online cu reprezentanți ai băncilor și cu Consiliul Național al IMM-urilor, pentru a clarifica aceste aspecte.

Sursa: startupcafe.ro