Igor Dodon și Maia Sandu merg în turul al doilea al Alegerilor Prezidențiale din Republica Moldova

Alegeri prezidențiale Republica Moldova. Igor Dodon și Maia Sandu intră în turul al doilea (exit-poll)

Igor Dodon și Maia Sandu merg în turul al doilea al Alegerilor Prezidențiale din Republica Moldova

Rata de participare a alegătorilor a fost vizibil mai redusă față de alegerile prezidențiale din 2016, dar nu au lipsit cozile la secţii şi nici incidentele.

Conform sondajului realizat telefonic de Comunitatea WatchDog.md și Institutul de Politici Publice, Igor Dodon este creditat cu 40,9 la sută din voturi, iar Maia Sandu cu 34,6 la sută din opțiunile celor 1.514 persoane chestionate. Marja de eroare a sondajului este de 2,5 la sută.

Pe locul al treilea s-a clasat Renato Usatîi, cu 11,5 la sută.

Candidata Partidului Șor, Violeta Ivanov, este pe locul patru, cu 6,3 la sută din opțiuni, în timp ce liderul Platformei DA, Andrei Năstase, este pe locul cinci, cu 1,7 la sută.

Dorin Chirtoacă, liderul PL, și Tudor Deliu, candidatul PLDM, ocupă ultimele poziții, cu 1,3 la sută și, respectiv, 0,9 la sută.

Sondajul a mai relevat că pentru Igor Dodon votează persoanele mai în vârstă, că este preferat de 76 la sută dintre rusofoni și pare să fi obținut un scor mai bun în nordul și sudul Republicii Moldova.

Electoratul Maiei Sandu îl reprezintă populația tânără, cu nivel de studii sporit, practic exclusiv vorbitori de română (doar 6 la sută dintre vorbitorii de limbă rusă au votat pentru ea). Aceasta are cea mai mare susținere în Chişinău și regiunea centru a Republicii Moldova.

Și un alt sondaj telefonic, realizat de Compania „Intellect Group” în colaborare cu asociația SPERO, îi dă câștigători pe Igor Dodon, cu 28,5 la sută, și Maia Sandu, cu 21,5 la sută. Renato Usatîi este tot pe locul trei, cu 8,8 la sută. Pe următoarele locuri sunt Violeta Ivanov, cu 5,5 la sută, și Andrei Năstase, cu 4,5 la sută. Câte un procent sau mai puțin i-ar fi revenit lui Octavian Țîcu, Tudor Deliu și Dorin Chirtoacă. Sondajul a chestionat 3.650 de persoane din Republica Moldova, dar și din diaspora, scrie Radio Europa Liberă.