Harvey Weinstein, condamnat la 23 de ani de închisoare pentru agresiune sexuală și viol

Judecătorii din New York l-au găsit vinovat pe fostul producător de filme Harvey Weinstein în procesul de agresiune sexuală și de viol în care este implicat. El a fost condamnat la 23 de ani de închisoare pentru agresiune sexuală și viol.

Harvey Weinstein, condamnat la 23 de ani de închisoare pentru agresiune sexuală și viol

 

Pe 24 februarie, juriul format din 7 bărbați și 5 femei au dat verdictul final în cadrul lui Harvey Weinstein. Curtea Supremă din New York a hotărât ca el să fie condamnat la închisoare, după ce acum câteva zile juriul a suspendat temporar decizia în ceea ce privește vinovăția acestuia.

În anul 2017, fostul producător de filme de la Hollywood a fost acuzat de cel puțin 8 femei de hărțuire și agresiune sexuală, iar în decursul anilor, numărul acestora a crescut. Inițial, el a pledat nevinovat, susținând că a avut consimțământul partenerelor pentru actele sexuale. Cazul lui Harvey Weinstein a declanșat și mișcarea internațională #MeToo, în urma căreia numeroase femei au dezvăluit că au fost abuzate sexual de către acesta și nu numai. 

Printre femeile care l-au acuzat de viol și hărțuire sexuală se numără și celebrități, cum ar fi Angelina Jolie, Salma Hayek, Gwyneth Paltrow, Rosanna Arquette, Ashley Judd, Rose McGowan, Asia Argento, Mira Sorvino, Kate Beckinsale și Cara Delevingne. Pe lângă acestea, regizori, producători, prieteni, dar și membri ai familiei condamnă comportamentul său.

Verdictul său de vinovăție ar putea avea de asemenea un impact extrem de mare asupra modului în care sunt judecate agresiunile sexuale.

În urma acestui scandal, avocata Michelle Simspon Tuegel, care reprezintă victimele agresiunii sexuale, a declarat că se așteaptă să vadă un număr destul de mare de femei care să depună plângeri împotriva altor abuzatori sexuali. „Nu contează cât de puternică este o persoană, acum trăim alte vremuri. Datorită #MeToo am început să demascăm astfel de abuzuri de putere, iar acum femeile pot fi auzite și crezute.”

În mai 2018, Harvey Weinstein s-a predat poliției din New York. În decembrie 2019, el ajunsese la o înțelegere de 25 de milioane de dolari cu zeci de victime ale sale. Dacă înțelegerea ar fi fost acceptată de un judecător, Harvey nu ar fi trebuit să își recunoască faptele sau să plătească alte daune.