Guvernul din Spania obligă angajatorii să acopere costurile muncii de acasă

Guvernul spaniol a ajuns la un acord cu sindicatele şi antreprenorii în sensul de a-i obliga pe angajatori să acopere costurile muncii de acasă, în contextul în care pandemia de coronavirus a făcut ca milioane de oameni să fie în situaţia de a lucra din sufragerie, a declarat marţi vicepremierul Pablo Iglesias, citat de Reuters. "Era esenţial să reglementăm munca de la distanţă pentru a proteja drepturile angajaţilor”, a mai spus Iglesias într-un interviu pentru un post local de televiziune.

Guvernul din Spania obligă angajatorii să acopere costurile muncii de acasă

Proiectul de act normativ va obliga companiile să plătească toate cheltuielile pe care angajaţii trebuie să le facă pentru a munci de acasă. De asemenea, proiectul le-ar obliga şi la un program de muncă flexibil, care să permită şi pauze, a mai explicat vicepremierul.

El nu a dat însă alte detalii legate de costurile pe care trebuie să le suporte companiile sau de facilităţile pe care le-ar fi câştigat angajatorii la schimb, în baza acordului convenit cu guvernul. Proiectul trebuie să fie aprobat de guvern şi abia apoi trimis Parlamentului spre aprobare.

În timpul perioadei de carantină care a durat de la mijlocul lunii martie până la sfârşitul unii iunie, milioane de muncitori spanioli au fost nevoiţi să continue să muncească de acasă, în timp ce stăteau şi cu copiii. La trei luni după ridicarea carantinei, milioane de spanioli continuă să muncească de la distanţă, în condiţiile în care regulile de distanţare socială nu le permit tuturor să se întoarcă la birou.