Generalul Ciucă, lăsat cu ochii în soare - Posibil ca US Army să nu mai trimită trupe în România

Practic întreaga strategie de securitate a României din ultimii ani s-a bazat pe excesul de zel dovedit în cadrul Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, de către cei doi giranți ai acesteia. Actualul ministru al Apărării, Nicolae Ionel Ciucă și comandantul suprem al Armatei, președintele Klaus Iohannis.

Generalul Ciucă, lăsat cu ochii în soare - Posibil ca US Army să nu mai trimită trupe în România

Iar dacă generalul Ciucă a ”pompat” în conturile samsarilor americani de armament peste 10 miliarde de dolari, șeful statului tocmai ce s-a ploconit și el cu doar câteva săptămâni în urmă, atunci când s-a ”milogit” de americani să trimită trupe suplimentare în România.

Însă este deja clar că nici Ciucă, dar nici măcar președintele Iohannis nu au priceput că Parteneriatul este unul pe care americanii îl percep strict din prisma calculelor pragmatice. Ceea ce explică și anunțul șoc de ultimă oră de la Pentagon…

Lăsați cu ochii în soare de la Pentagon

Pentru că bugetul pe Apărare al Pentagonului pentru anul viitor nu include niciun fel de transfer suplimentar de trupe americane în România. Astfel că dezbaterile actuale din Congres le-a tăiat tot avântul colaboratorilor președintelui Iohannis. Cel care nici măcar nu ar fi fost încă informat că degeaba privește în soare să sosească avioanele americane cu trupele suplimentare solicitate!

Pentru că US Army nu va trimite nici măcar un militar în plus, care să staționeze la bazele din România. Și nu va reloca nici măcar un soldat, nici din Turcia, Germania sau Grecia!

Astfel că ori CSAT-ul poate ia totuși în calcule și un ”plan B” în locul celui prin care securitatea României urma să fie asigurată de trupele US Army care ar fi trebuit relocate în țară, ori preia modelul ungar. Budapesta investind masiv nu în ”fiarele vechi” ale samsarilor americani, ci în propria industrie de armament și în recrutarea și antrenarea militarilor unguri!

Sursa: Național