Franța își redeschide granițele cu Marea Britanie - Condiții de trecere a frontierei

Francezii şi restul cetăţenilor Uniunii Europene vor putea intra din nou în Franţa din Marea Britanie, de la miezul nopţii de marţi, dacă vor avea un test negativ pentru COVID-19 efectuat cu mai puţin de 72 de ore în urmă, a anunţat biroul premierului de la Paris, transmite Reuters.

Franța își redeschide granițele cu Marea Britanie - Condiții de trecere a frontierei
Cetățenii Uniunii Europene care vor să treacă din Marea Britanie în Franța trebuie să prezinte dovada unui test COVID negativ, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea deplasării.

Sunt acceptate atât testele PCR, cât şi cele antigen care sunt sensibile la noua tulpină a coronavirusului. Lista testelor antigen acceptate urmează să fie publicată de Ministerul francez al Solidarităţii şi Sănătăţii, menţionează MAE.

Aceste reglementări rămân în vigoare până cel puţin pe 6 ianuarie 2021, sub rezerva unei posibile reevaluări la nivel bilateral sau european.

Guvernul francez a listat mai multe categorii de persoane cărora li se va aplica măsura, între care persoanele aflate în tranzit de mai puţin de 24 de ore în zonele internaţionale, diplomaţii şi familiile lor, lucrătorii din sectorul sănătăţii, personalul din sectorul aerian sau operatorii trenurilor.

De asemenea, cetăţenii britanici sau persoanele din ţări terţe care au un motiv profesional sau de altă natură, legitim, să călătorească din Marea Britanie vor fi acceptaţi şi ei în Franţa, cu condiţia testului negativ pentru COVID-19.

Măsurile anunţate de autorităţile franceze survin inclusiv în urma demersurilor active ale Ministerului Afacerilor Externe pe lângă partea franceză şi răspund totodată Recomandării publicate marţi de către Comisia Europeană privind o abordare coordonată a călătoriilor şi transportului ca răspuns la situaţia creată de identificarea noii tulpini a virusului SARS-CoV-2 observată în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, potrivit unui comunicat al MAE.

Ministerul Afacerilor Extern va continua să urmărească evoluţiile în privinţa gestiunii pandemiei de COVID-19 şi să informeze cu celeritate asupra oricăror măsuri formulate în raport cu aceste evoluţii.