Florile de soc și puterea lor uimitoare

Florile de soc și puterea lor uimitoare

Socul este un arbust de dimensiuni medii, cu o tulpină răsfirată și înflorește din luna mai până în luna iunie. Parfumate, dar și gustoase, florile de soc sunt o adevarată minune a naturii.

Florile de soc conțin uleiuri volatile, tanin și zahar, și au rolul de a elimina toxinele din organism, datorită acțiunii sudorifice și diuretice.

Cercetarile din ultimii ani au scos în evidență beneficiile și proprietățile medicinale ale florilor de soc, iar astăzi, florile de soc sunt utilizate în mod tradițional în scopuri de detoxifiere sau întarire a sistemului imunitar.

Florile de soc se culeg dupa înflorire și se păstreaza foarte puțin în coșuri, după care se întind la uscat, la soare, nu la umbra, timp de 4-5 zile, după care se păstrează în săculeți de hârtie.

Eficiente în răceală

În cazurile de răceală, florile de soc au efect antiviral, de creștere și de fluidificare a secreției bronșice, de stimulare a transpirației, ceea ce duce la reducerea considerabilă a timpului de manifestare a răcelilor comune și a gripei.

De la primele semne ale unei răceli sau gripe, se beau cate 2-3 căni de infuzie fierbinte de flori de soc, continuându-se tratamentul în urmatoarele zile, cu consumarea unui litru de infuzie combinată de flori de soc la 24 de ore.

De asemenea, se poate lua și pulbere făcută din flori de soc uscate și măcinate, câte o linguriță de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. Aceasta reduce durerile de muschi, usturimile din gât și întărește sistemul imunitar. Iată cum se prepară pulberea: aceasta se obține prin măcinarea cât mai fină, cu râșnița electrică, a florilor.

Ajutor în caz de inflamații (dureri reumatice, nevralgii, anexită sau infecţii respiratorii)

Se recomandă administrarea a 3 căni cu ceai din flori de soc: într-o cană de apă clocotită, se pune o linguriță de flori și se lasă la infuzat 10-15 minute. La final, se filtrează și se bea.

Te scapă de tuse 

Acestea stimuleaza eliminarea secrețiilor acumulate, reduce inflamațiile respiratorii și sporește imunitatea. Se beau cate 3-4 ceaiuri calde de soc, îndulcite cu miere.

Eficiente în sinuzită și rinită

În acest caz, se recomandă infuzia combinată, din care se bea cate 1 litru pe zi.

Efectele cele mai bune se obțin prin combinarea în proporții egale, în infuzie, a florilor de soc, cu rădăcină de ciuboțica cucului: se pun 3-4 linguri de plantă mărunțită la macerat în 500 ml apă, timp de 8 ore, după care se filtrează.

Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasă dupa filtrare se fierbe în înca 500 ml apă, timp de 5 minute, după care se lasă să se răcească și se filtrează. La final, se amestecă cele două extracte, obținându-se aproximativ 1 litru de preparat.

Recomandate în caz de reumatism

Studiile arată că administrarea florilor de soc în timpul crizelor reumatice ajută la reducerea durerii, redarea mobilității articulațiilor și împiedică deteriorarea ireversibilă a țesuturilor cartilaginoase din interiorul articulațiilor.

Se fac tratamente de câte 2 luni, timp în care se ia câte o linguriță de tinctură de flori de soc, de 4 ori pe zi, diluată în apă: se pun într-un borcan cu filet 15 linguri de pulbere de flori de soc, iar peste se adaugă 400 ml (2 pahare) de alcool de 50 de grade. Se închide borcanul ermetic și se lasă la macerat 2 săptămâni, după care se filtreaza.

Tinctura rezultată se pune în sticluțe mici, închise la culoare.

Te scapă de dureri de cap

Se beau cate 1-2 căni din infuzie de soc, îndulcită cu miere.

In durerile de cap cronice se bea infuzie combinată de flori de soc, câte 2 căni pe zi.

Te scapa de retenția de apă din țesuturi
Acestea au efecte diuretice și sudorifice puternice, stimulând eliminarea apei din corp.
Seara și dimineața, se bea câte o cană de infuzie combinată de soc, tratamentul fiind recomandat și pentru prevenirea calculozei renale, a nefritei și a insuficienței renale.

Eficiente în cazul pielii îmbătrânite

Uleiul din flori de soc are efect calmant și emolient, fiind eficient pentru pielea îmbătrânită, uscată sau arsă de soare.

Tot ce trebuie să faci este să masezi ușor pielea cu acest ulei.