Facturi mai mari la energie electrică de la 1 noiembrie

Cresc facturile la energie electrică. Cât vor trebui să plătească românii în plus.

Facturi mai mari la energie electrică de la 1 noiembrie

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a emis un ordin de creștere a taxei de cogenerare, taxă plătită de toţi consumatorii casnici sau industriali. Aceasta a intrat în vigoare duminică, 1 noiembrie. La nivel național, taxa pe cogenerare va fi în valoare de peste 350 mil. de euro pe an, faţă de aproximativ 245 mil. de euro, înaintea majorării. 

Românii vor avea de plătit mai mult pentru energia electrică

Ordinul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) de creştere a taxei de cogenerare, taxă plătită de toţi consumatorii casnici sau industriali, a intrat în vigoare de duminică, 1 noiembrie.

În acest mod, taxa de cogenerare creşte de la aproximativ 3,5 euro/MWh la circa 5 euro/MWh, o creştere de peste 40%.

La nivel național, taxa pe cogenerare va fi în valoare de peste 350 mil. de euro pe an, faţă de aproximativ 245 mil. de euro, când taxa de cogenerare era de 3,5 euro/MWh. Calculul este realizat la un consum mediu naţional de aproximativ 8.000 de MWh, care include atât consumul casnic, cât şi cel industrial.

Taxa este achitată de toţi consumatorii, casnici sau industriali. Ea este destinată ajutorului de stat acordat producătorilor de energie în cogenerare, cei mai mari beneficiari fiind CET-urile (centralele electrice de termoficare) care produc şi agent termic pentru populaţie.

Taxa de congenare a fost, începând cu iulie 2020, circa 3,5 euro/MWh. Începând cu 1 noiembrie 2020, taxa de cogenerare este de aproximativ 5 euro/MWh.

Greenpeace: Planul României pe energie şi climă pentru 2021-2030, contrazis de Comisia Europeană

Planul Naţional al României privind Energia şi Schimbările Climatice 2021-2030 (PNIESC) a fost penalizat de Comisia Europeană (CE). Strategia României a fost considerată de către Executivul European ca incompletă, lipsită de ambiţie şi lacunară în puncte critice, potrivit reprezentanților Greenpeace România.